News

Marea Britanie nu mai are pe mare nici un submarin nuclear de atac. Situație periculoasă în fața amenințărilor Rusiei

Royal Navy nu dispune în prezent de submarine nucleare de atac capabile să plece pe mare. Marea Britanie, în poziție delicată în fața amenințărilor Rusiei.
31.08.2023 | 19:43
Marea Britanie nu mai are pe mare nici un submarin nuclear de atac Situatie periculoasa in fata amenintarilor Rusiei
O astfel de situație este periculoasă având în vedere activitarea crescută a submarinelor rusești. Foto: Facebook, Royal Navy
ADVERTISEMENT

În timp ce marina militară a Franței, putere nucleară, a avut probleme e de disponibilitate cu submarinele sale nucleare de atac (SNA), în parte din cauza unui incendiu pe submarinul Perle, Marea Britanie, o altă putere nucleară, pare să se afle într-o poziție foarte delicată cu propriile submarine, din moment ce nici unul dintre ele nu se află în prezent pe mare, potrivit informațiilor furnizate de site-ul britanic specializat Navy Lookout.

Royal Navy, cinci submarine nucleare de atac în loc de șapte

În mod normal, Royal Navy ar trebui să alinieze șapte submarine nucleare de atac. În realitate, însă, aceasta are doar cinci. În mai 2022, Royal Navy a scos din uz submarinele HMS Trenchant și HMS Talent, două SNA din clasa Trafalgar. Luând această decizie fără să aștepte succesorii lor din clasa Astute, HMS Anson (care încă se află în probe pe mare) și HMS Agamemnon, care urmează să fie livrate în 2024. Cel de-al șaptelea din serie, submarinul HMS Agincourt, urmează să fie livrat în 2026.

ADVERTISEMENT

Astfel, în afară de HMS Anson, care se află în prezent la baza Faslane, marina britanică dispune de submarinele HMS Astute, HMS Artful, HMS Ambush, HMS Audacious și HMS Triumph, acesta din urmă fiind ultimul dintre SNA-urile din clasa Trafalgar încă în funcțiune.

Misiuni lungi, submarine la cheu

În martie 2023, HMS Audacious s-a întors în Marea Britanie după o misiune foarte lungă de 403 zile, dintre care 363 au fost petrecute în Marea Mediterană. După o astfel de misiune, acest submarin trebuie să fie supus unor lucrări de întreținere, care nu au putut fi efectuate din cauza lipsei unei docuri uscate disponibile, după cum a recunoscut amiralul Tony Radakin în cadrul unei audieri parlamentare în luna iulie, scrie Opex 360.

ADVERTISEMENT

Acestea fiind spune, submarinul HMS Triumph s-a întors recent la Devonport după o misiune de trei luni. Prin urmare, nu este disponibil pentru a se întoarce din nou pe mare. Și, potrivit Navy Lookout, celelalte patru submarine nucleare de atac (inclusiv HMS Anson) sunt toate la cheu, la baza Faslane.

„Este dificil de raportat cu privire la statutul exact al celorlalte patru submarine, deoarece acest tip de informații nu este de domeniul public, dar HMS Astute, HMS Ambush, HMS Artful și HMS Anson au fost văzute împreună la Faslane în această săptămână”, precizează site-ul britanic specializat.

ADVERTISEMENT

În timp ce HMS Astute a revenit pentru scurt timp pe mare în luna iulie, HMS Artful și HMS Ambush sunt imobilizate de câteva luni. „Nu este clar dacă acest lucru se datorează unor probleme tehnice, probleme de infrastructură de sprijin, o lipsă de submarinisti sau o combinație a acestora”, scrie Navy Lookout.

Blocaje pe fondul amenințărilor Rusiei

În orice caz, chiar dacă este temporară, o astfel de situație este jenantă, având în vedere contextul actual, marcat de o activitate semnificativă din partea submarinelor rusești. Cu atât mai mult cu cât submarinele nucleare de atac din clasa Astute sunt relativ noi și că Royal Navy a lansat proiectul „Resolution” în 2021 pentru a le îmbunătăți disponibilitatea. Dar progresele par să fie limitate.

ADVERTISEMENT

O parte din marele avantaj al deținerii de submarine este incertitudinea provocată în mintea adversarilor, știind că doar o singură navă se află pe mare poate fi suficientă pentru a exercita un efect de descurajare. Mai ales că raza de acțiune și viteza submarinelor nucleare de atac înseamnă că acestea pot reprezenta o amenințare pe o suprafață enormă. În mod evident, nu este de dorit ca întreaga forță să se afle simultan în port, dacă acest lucru poate fi evitat, mai ales atunci când nu lipsesc sarcinile pe care le-ar putea îndeplini aceste nave strategice.

O prezență susținută a submarinelor în estul Mediteranei ar fi în mod evident ideală, deoarece este un teatru maritim cheie în ceea ce privește monitorizarea prezenței rusești în apropierea Siriei și a Mării Negre. Rapoartele privind nivelurile ridicate de activitate a submarinelor rusești în Atlanticul de Nord și în apropierea Marii Britanii continuă fără încetare, iar acum Royal Navy pare a fi într-un moment deosebit de nefericit pentru a nu dispune de mijloacele necesare pentru a le contracara.

Cel mai bun mod de a găsi un submarin este, de obicei, folosind un alt submarin. Contribuția Marii Britanii la monitorizarea acestei amenințări ar trebui să cuprindă mai mult decât o singură fregată în serviciul TAPS (Towed Array Patrol Ship) sau câteva ieșiri avionanele de supraveghere P-8A Poseidon.

ADVERTISEMENT