News

Marele oraș din România care este sufocat de gunoaie: “E jale. Oamenii se îmbolnăvesc”

Marele oraș din România care este sufocat de gunoaie. Tone de deșeuri zac în aceste zile într-o zonă importantă din Ardeal. Oamenii se plângă că riscă să se îmbolnăvească.
21.04.2023 | 10:27
Marele oras din Romania care este sufocat de gunoaie E jale Oamenii se imbolnavesc
Târgu Mureș, marele oraș din România care este sufocat de gunoaie: “Oamenii se îmbolnăvesc”. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marele oraș din România care este sufocat de gunoaie. De la începutul lunii aprilie, Târgu Mureș și încă 19 localități din împrejur au rămas fără serviciu de salubritate. Zona a devenit un adevărat focar de infecție. Oamenii spun că se îmbolnăvesc.

Târgu Mureș, marele oraș din România care este sufocat de gunoaie: “Oamenii se îmbolnăvesc”

Târgu Mureș este orașul reședință al județului Mureș, fiind cunoscut și sub denumirea de “Orașul Florilor…”. Așa începe descrierea așezării din Transilvania pe site-urile de turism. Ei bine, din ”Orașul Florilor”, localitatea din centrul țării s-a transformat în aceste zile în ”Orașul Gunoaielor”.

ADVERTISEMENT

Din data de 4 aprilie, 19 localităţi din județul Mureș, inclusiv municipiul Târgu Mureş, au rămas fără serviciul de colectare a deşeurilor. La fel ca în alte situații din țară, iar Sectorul 1 este exemplul cel mai potrivit, în zona din centrul țării au început să apară munți de gunoaie.

În prezent, peste 2.000 de tone de deșeuri menajere s-au adunat pe domeniul public din municipiul Târgu Mureş. Cum se întâmplă de cele mai multe ori, în astfel de cazuri cel mai mult au de suferit cetățenii.

ADVERTISEMENT

Mormanele de gunoaie cresc de la o zi la alta. Cum nu au de ales, oamenii sunt nevoiți să arunce deșeurile lângă tomberoanele care sunt pline. Pe de altă parte, taxa de salubritate se încasează în continuare.

Locuitorii din acest oraș se plâng însă că alta e problema. Orașul e un adevărat focar de infecție. ”Se simte și în aer, e jale. Asta ce s-a adunat de sărbători, cum a fost liber și de atunci, nu am mai văzut mașina să ridice. E dezastru când s-a schimbat firma, nu se ridică. Oamenii se îmbolnăvesc!”, spune un cetățean, conform Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

Primarul din Târgu Mureș a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă

Care e explicația pentru această situație gravă? După 4 aprilie, când a expirat contractul cu firma care colecta deşeurile, a avut loc o licitaţie publică organizată de urgenţă de către ADI Ecolect pentru atribuirea contractului de salubrizare. La ea nu s-a prezentat niciun operator pentru negocieri. Firmele din domeniu spun că toate condiţiile din caietul de sarcini sunt exagerate.

Marți, 18 aprilie, primarul Soos Zoltan a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. El a cerut autorităţilor judeţene ”măsuri urgente în atribuirea contractului”. O soluție de moment propusă în Consiliul Local este încheierea de contracte de salubritate pe perioade limitate.

ADVERTISEMENT

Înainte, primăriile erau responsabile, având în vedere că operatorul nu și-a făcut treaba, s-a trecut la rezilierea contractului. ADI Ecolect a pornit procedura de urgență, nu s-a finalizat”, spune edilul.

ADVERTISEMENT