News

Margareta a României, pregătită să devină regină: ”Sunt disponibilă”. Doar două țări din lume au revenit la monarhie

Margareta a României a vorbit în premieră despre intențiile ei de a accede la tron, într-un interviu acordat publicației suedeze Dagens Nyheter.
25.06.2023 | 17:15
Margareta a Romaniei pregatita sa devina regina Sunt disponibila Doar doua tari din lume au revenit la monarhie
Margareta, Custodele Coroanei Regale a României, este pregătită să preia frâiele țării, alături de principele Radu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a acordat un amplu interviu, însoțit de filmări și fotografii, jurnalistului suedez Ingmar Neveus, de la publicația Dagens Nyheter.

”Era clar că vrea Coroana înapoi, însă doar după un proces democratic”

În cadrul articolului, Margareta vorbește în premieră despre planurile ei legate de încoronare. Fiica regelui Mihai nu se referă la o moștenire simbolică de regină, ca urmașă a tatălui ei, ci de posibilitatea ca monarhia să revină în România.

ADVERTISEMENT

”Pentru Margareta, este important să se țină de tradiție, așa cum a văzut-o tatăl ei. Toată viața s-a considerat monarhul legal al României. Era clar că vrea Coroana înapoi. Dar, desigur, numai după un proces democratic, în care poporul decide asta prin parlament sau prin referendum.

Se poate întâmpla?

În istoria modernă, monarhiile căzute au fost reînviate doar de două ori – în Spania în 1978 și în Cambodgia în 1993. În ambele cazuri, a fost văzută ca parte a tranziției la democrație, după ani de dictatură”, se arată în materialul realizat de publicația suedeză citată de pagina oficială a Familiei Regale a României.

ADVERTISEMENT

Este pregătită România pentru reinstaurarea monarhiei?

Autorul articolului subliniază faptul că Margareta este populară și respectată în România, aici unde monarhia este asociată cu o epocă de aur iar prezentul este populat de politicieni corupți.

”Cu toate acestea, sprijinul pentru reinstaurarea monarhiei nu este foarte mare. În sondajele de opinie de-a lungul anilor, aceasta a oscilat în jurul valorii de 10, 20 la sută, cu un vârf de 37 la sută la momentul înmormântării Regelui Mihai în 2018.

ADVERTISEMENT

În primăvara lui 2009, Principele Radu s-a lansat drept candidat la președinție. Câteva luni mai târziu, și-a retras candidatura, care nu a fost niciodată susținută de mai mult de câteva procente din electorat”, se mai scrie în articolul din Dagens Nyheter.

Margareta este gata să fie regină: ”Nu e nicio îndoială”

Este monarhia constituțională o soluție pentru România zilelelor noastre? Margareta răspunde că da. Modelul este unul bun, ”dacă este modern și nu prea absolut”. O întoarcere a cutumelor regale, în sensul celor din Marea Britanie, de exemplu, par de neconceput pentru soiectatea românească actuală.

ADVERTISEMENT
interviu margareta a romaniei
Margareta este văzută de presa din Suedia ca o posibilă viitoare regină a României / Sursă foto: familiaregală.ro

”Și, desigur, (Margareta, n.r.) este gata să fie regină.

– Da, nu există nicio îndoială. Dar pentru moment, lucrăm mult pentru țară. Muncă utilă, după cum văd eu. Ne-ar plăcea să facem mai mult.

Ea folosește adesea cuvântul „noi”, probabil pentru că îl include pe soțul ei. Dar despre ea însăși spune:

– Sunt disponibilă, cum spun francezii”, a mai declarat Margareta pentru publicația suedeză.

ADVERTISEMENT
Tags: