Life

Maria Tănase, parastas la 60 de ani de la moarte! Care a fost ultima ei dorință! Dezvăluiri inedite

Au trecut 60 de ani de la moartea celebrei Maria Tănase. Valeria Arnăutu, alături de nume mari din folclorul românesc și doi preoți au comemorat-o pe inegalabila cântăreață.
22.06.2023 | 08:00
Maria Tanase parastas la 60 de ani de la moarte Care a fost ultima ei dorinta Dezvaluiri inedite
Maria Tănase, 60 de ani de la moartea artistei. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Au trecut 60 de ani de la moartea cântăreței simbol Maria Tănase. Valeria Arnăutu și Elena Merișoreanu au fost alături de preoții de la biserica Sf Nicolae Broșteni care au oficiat o slujba de pomenire a Păsării Măiastre a folclorului românesc.

60 de ani de la moartea artistei Maria Tănase

Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, Valeria Arnautu își aduce aminte de cea care a fost numită Pasărea Măiastră a folclorului românesc, inegalabilă Maria Tănase. La 60 de ani de la moartea celebrei cântărețe, Valeria Arnautu împreună cu Elena Merișoreanu și alți colegi au comemorat-o pe Maria Tănase.

ADVERTISEMENT

Pentru noi, cele două au dezvăluit care a fost ultima dorință a artistei Maria Tănase, cu ce bărbați celebri s-a iubit și care a fost motivul morții sale. Și, de asemenea, cce a făcut-o să sufere…

“Marii artiști nu mor niciodată”

Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie, 2013, în București. A mai avut o soră, Aurica și un frate, Francois. La 21 de ani debutează în revista Cărăbuș-Express sub numele de Mary Atanasiu. Prima piesă pe care o imprimă tot în acel an se numește ‘Mansarda’.

ADVERTISEMENT

În anul 1937 înregistrează prima piesă populară la casa de discuri ‘Columbia’, piesa ‘Cine iubește și lasă’.  La 26 de ani pleacă în America, la Expoziția Universală de la New York, unde îi va cunoaște pe Constantin Brâncuși și pe George Enescu.

“Am luat o decizie, într-un moment de nostalgie, combinat cu dragoste și recunoștință față de Maria Tănase și față de zestrea inestimabilă pe care ne-a lăsat-o. Am decis, împreună cu câțiva colegi de cântec, Vasile Topârceanu, Constantin Badea, Elena Merisoreanu și părintele Ilie Dragomir, să-i face un parastas Mariei Tănase.

ADVERTISEMENT

Cei doi preoți aflați acolo, de la  biserica Sf Nicolae Broșteni, au îmbrățișat această inițiativă și ne-au sprijinit” declară, în exclusivitate pentru FANATIK.RO, Valeria Arnautu.

“Și-a dorit să fie înmormântată pe o pernă cu petale de trandafiri și desculță”

În anul 1940, membrii Gărzii de fier îi interzic Mariei Tănase să mai apară în public. I-au fost distruse toate plăcile de patefon apărute până atunci. Motivul invocat atunci a fost ‘distorsionarea folclorului românesc autentic’, dar realitatea era cu totul alta. Maria Tănase colabora cu foarte mulți evrei, iar antisemitismul luase amploare în 1940. Plăcile cu muzică inegalabilei Maria Tănase au fost distruse cu topoarele.

ADVERTISEMENT

“Am citit foarte multe scrieri despre Maria Tănase, m-a interesat, mai ales când făceam la Antena Bucureștilor emisiuni despre ea. Am citit foarte mult tot ce s-a scris și mi-a rămas întipărit în minte că a murit destul de tânără.

Maria Tănase și-a dorit să fie înmormântată pe o pernă cu petale de trandafiri și desculță. Toată viața au chinuit-o pantofii și știm exact ce vrea să spună”, declară Valeria Arnautu, în exclusivitate pentru FANATIK.

“La zile sfinte să-i aprindă o lumânare”

S-a vorbit mult despre povestea de dragoste dintre Maria Tănase, 25 de ani la vremea aceea, și Constantin Brâncuși, care avea 62. A fost o femeie care nu și-a refuzat niciodată nimic. Nici onorariile uriașe pe care le câștiga atunci când cânta în cele mai rafinate restaurant din București.

Și clar nicio iubire, de lungă sau scurtă durată, care îi apărea în viață. În adolescență a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu un medic. A rezultat un copil pe care a trebuit să-l avorteze. După acest incident, Maria Tănase nu a mai putut avea copii.

“La parastas, în afară de artiști și de prietena mea Elena Merișoreanu, au participat câțiva dintre elevii mei de la clasa de canto, a Școlii de artă București.

Mereu le spun, începând cu Maria Tănase și continuând cu alți artiști de aur care nu mai sunt printre noi, că atunci când învață un cântec să aibă mereu sentimentul de recunoștință față de cel care l-a creat. Și la zile sfinte să-i aprindă o lumânare. Să ducă mai departe, cu deminitate, tot ce ne-au lăsat înaintașii”, mai mărturisește Valeria Arnautu.

“Când le-am atins mi se părea ceva ireal și frumos”

L-a cunoscut apoi pe Constantin Brâncuși, cu care a stat un an de zile. apoi s-a îndrăgostit de un spion de origine franceză pentru care și-a vândut toată averea. S-a măritat până la urmă cu Clery Sachelarie, care i-a înțeles viața și nu a intervenit niciodată în dorințele celebrei cântărețe. A fost o femeie unică, un talent inegalabil. Nu și-a refuzat nimic, de la bani până la aventuri de-o noapte.

“Cea mai frumoasă amintire a mea legată de Maria Tănase, pe care nu am cunoscut-o personal pentru că eram foarte mică atunci când ea a murit, a fost când făceam emisiuni la radio. Prin 1997, într-o zi,  am ajuns la fonotecă.

Pregăteam benzile pentru emisie și am văzut benzile originale ce conțineau înregistrările cu Maria Tănase. Când le-am atins am avut senzația că ating sufletul acestui neam. Mi se părea ceva ireal și frumos. Marii artiști nu mor niciodată”, declară, în exclusivitate pentru FANATIK, Valeria Arnăutu.

“Maria Tănase este un simbol”

În anul 1963, Maria Tănase Moare. Diagnosticul a fost cumplit, cancer la plămâni. În 1962 i-a fost descoperită această boală și atunci a aflat că nu va mai putea cânta. Sigur că nu și-a ascultat medicul și, la ultimul concert susținut, a leșinat pe scenă în fața oamenilor. În testament, Maria Tănase a spus clar că nu vreau să Iise facă parastase și ca banii adunați să fie dați studenților talentați.

“Pentru mine, că pentru orice român, Maria Tănase este un simbol. Este mai mult decât o artistă care ne-a reprezentat și care, încă, ne reprezintă. Și la ora actuală cântecele ei sunt de mare actualitate și vorbesc din punctul de vedere al profesorului. Sunt piatră de temelie pentru orice interpret de folclor.

Nu poți porni pe acest drum dacă nu ai studiat și nu ai aprofundat repertoriul Mariei Tănase. Le sugerez celor aflați la început de drum să studieze și  să citească despre ea, să îi cunoască sufletul pentru a-i înțelege stilul de interpretare.

Am eu o vorbă, nimic nu-l poate defini mai bine pe un interpret de muzică populară decât cântecul sau. Acolo el a pus toate trăirile și simțirile sale și o parte din sufletul sau”, declară Valeria Arnautu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT