Life

Ce spunea Securitatea despre Maria Tănase. Dezvăluiri din dosarele regimului: “E gata de orice abnegație”

Maria Tănase a fost una dintre cele mai apreciate artiste de muzică populară din România. Ce spunea însă Securitatea despre aceasta?
29.04.2023 | 06:00
Ce spunea Securitatea despre Maria Tanase Dezvaluiri din dosarele regimului E gata de orice abnegatie
Ce spunea Securitatea despre Maria Tănase. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Maria Tănase a debutat în muzică în vara anului 1934. Primul ei spectacol a fost pe scena teatrului „Cărăbuș”. După nu foarte mult timp, aceasta avea să devină un adevărat star al României pentru acea perioadă.

Ce spunea Securitatea despre Maria Tănase

Poate mulți nu știu, dar Securitatea avea un dosar de peste 200 de pagini care o viza direct pe Maria Tănase. În documentele respective, aceasta este numită ”Gaiță”. De asemenea, numeroase aspecte sunt cât se poate de controversate.

ADVERTISEMENT

De ce a ajuns faimoasa artistă in vizorul Securității? Odată ce comuniștii au ajuns la putere, a fost instalat și serviciul ”Securitate”. Scopul lui era acela de a urmări, iar ulterior aresta, anumite personalități importante. Iar asta a durat vreme de 50 de ani.

Maria Tănase avea să aibă și ea un dosar creat de Securitate. Comuniștii o suspectau pe artistă că ar fi avut legături cu alte servicii secrete precum cel britanic. Mulți au respins însă posibilitatea. Totuși, unii istorici au găsit niște dovezi care ar fi confirmat activitățile de informații ale Mariei Tănase.

ADVERTISEMENT

Cert este că Maria Tănase era într-adevăr urmărită de Securitate. CNSAS notează că în „Dosarul I 157076” se regăsesc informații zilnice despre activitatea artistei. Securitatea știa cu cine se întâlnește aceasta, dar și ce discuții poartă.

De asemenea, în documente se menționează că artista nu ar fi fost o prietenă a regimului comunist. ”Nu-i o prietenă a regimului nostru și nu cred să fie sincer atașată clasei muncitoare, deși o cunoaște și a trăit în mijlocul ei în copilărie. E gata de orice abnegaţie faţă de prieteni pentru care își dă ultimul ban”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Maria Tănase avea o ”atitudine vulgară” în colectiv

În ciuda faptului că era urmărită de Securitate, Maria Tănase, faimoasă la acea vreme, era totodată obligată să participe la toate manifestările comuniste de atunci. Comuniștii nu erau însă mulțumiți de atitudinea ei. Aceasta ar fi fost extrem de absentă în cadrul ședințelor.

”La ședinţe este foarte absentă și punerea problemelor nejuste, ar fi spus unor tov. din teatrul nostru că tov. director e panglicar și negustor de mosorele. În colectiv are o atitudine vulgară”, mai spunea Securitatea despre Maria Tănase.

ADVERTISEMENT

Au urmat apoi perioade și mai ciudate. În doar se menționează că Maria Tănase primea diferite vizite acasă de la oameni precum etre Ghiaţă, Nicu Bălău, Gabi Mihăilescu. Casa artistei însă era împânzită de microfoane, iar discuțiile erau ascultate.

Mai mult de atât, Historia.ro scrie că soțul artistei ar fi instruit-o cum să vorbească în cazul în care ar fi fost interogată. Aceasta ar fi trebuit să spună că nu are legătură cu spionii, că nu face propagandă și că în vizită la ea vin doar artiști.

ADVERTISEMENT