News

Marinar ucrainean, dat dispărut în largul apelor teritoriale române. Operațiune amplă de căutare aproape de Sfântul Gheorghe

Un marinar de la bordul unei nave civile ucrainene a căzut peste bord, în largul coastei românești a Mării Negre, fiind declanșate operațiunile de căutare.
10.02.2024 | 16:00
Marinar ucrainean dat disparut in largul apelor teritoriale romane Operatiune ampla de cautare aproape de Sfantul Gheorghe
Operațiune ARSVOM de salvare a unui marinar ucrainean/ Foto: Facebook - ARSVOM
ADVERTISEMENT

Autoritățile marine românești au fost informate de către un vas sub pavilion ucrainean că un marinar a căzut peste bordul navei la circa o milă marină de Sfântul Gheorghe, motiv pentru care a fost declanșată o operațiune de căutare.

În dimineața zilei de 10.02.2024, Centrul Maritim de Coordonare (MRCC) a solicitat intervenția Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) pentru a efectua o misiune de căutare și salvare, la aproximativ o milă marină de Sfântul Gheorghe. Echipajul navei NAFTERUDOVOZ-45M, sub pavilion Ucraina, anunță că a avut loc un incident MOB, o persoană a căzut peste bord.

ADVERTISEMENT

În locul indicat de MRCC s-a deplasat nava SAR APOLLO, din cadrul ARSVOM, fiind declarată coordonator operațiuni de căutare la fața locului, dar și o ambarcațiune MAI. Acestea au început operațiunea de căutare. Precizăm că și la această oră intervenția este în curs de desfășurare”, a anunțat ARSVOM pe pagina sa de Facebook.

Un alt incident de acest tip a avut loc în urmă cu numai două luni, pe 12 decembrie 2023, când un marinar de origine georgiană, în vârstă de 23 de ani, a fost dat dispărut de pe nava la bordul căreia se afla, la 60 de mile marine de Olimp.

ADVERTISEMENT

Nava, sub pavilion Vanuatu, se află la 60 de mile marine de Olimp şi a reuşit să contacteze şi nava GSP Centaurus, aflată în apropierea sa pentru a anunţa despre incidentul de om la apă.

Inspectorii MRCC au coordonat nava GSP pentru a începe imediat căutarea marinarului dispărut. După mai bine de o oră şi jumătate de căutări marinarul nu a fost însă găsit”, a transmis Autoritatea Navală Română. Căutările nu au fost încununate de succes astfel că după două zile au fost încheiate.

ADVERTISEMENT

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare este o instituție specializată în intervenția rapidă în cazurile în nave sau marinari sunt în pericol grav în timpul navigării. De exemplu, ultima intervenție notabilă a ARSVOM a avut loc la începutul lunii ianuarie când o altă navă sub pavilion Vanuatu a cerut ajutor pentru transportarea la spital a unui marinat turc cu probleme grave de sănătate.

De asemenea, angajații ARSVOM au salvat, în luna septembrie a anului trecut, cinci persoane care se aflau la bordul unui velier aflat în pericol de scufundare, după ce luase apă la bord, în urma unei furtuni care a avut loc în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Centrul Maritim de Coordonare (MRCC) solicită ajutorul navei SAR Theia, aparţinând Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare pentru a se deplasa către velierul Minorca, spre a-i acorda asistenţă. Sar Theia cu echipajul de la bord, condus de comandant Drăghici Lucian împreună cu Călin Valerică – ofiţer mecanic şi Drăgănoiu Aurel – timonier, s-a deplasat în direcţia indicată de MRCC, respectiv la est de Vama Veche, pentru a acorda ajutor velierului Minorca”, informau, la acea vreme, reprezentanţii ARSVOM.

ADVERTISEMENT