News

Marius Budăi, vești proaste pentru românii săraci. Distribuirea voucherelor va dura toată luna iunie

Voucherele de 250 de lei lunar pentru cei mai săraci dintre români nu vor fi vouchere pe hârtie, ci carduri, iar distribuirea lor ar putea dura chiar și după luna iunie, spune ministrul muncii.
09.05.2022 | 21:48
Marius Budai vesti proaste pentru romanii saraci Distribuirea voucherelor va dura toata luna iunie
Marius Budăi a vorbit despre voucherele pentru românii săraci
ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Marius Budăi vin în contextul în care Executivul a aprobat, luni, ordonanța privitoare la voucherele de 50 de euro la două luni, de care vor beneficia circa 3 milioane de persoane.

Distribuirea voucherelor ar putea dura până în iulie

Ministrul muncii a mai spus că, de fapt. „voucherele sunt carduri”, cum sunt cele bancare, cu care beneficiarii vor putea să cumpere alimente din magazine. El a adăugat că acest proiect social va fi susținut „50% din bani de la Uniunea Europeană și 50% din fonduri de la Bugetul de Stat”.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi a mai spus că vor fi „tichete pe suport electronic, prelucrate și distribuite către cetățeni”. „Pe măsură ce cetățenii vor primi aceste carduri, vor fi și alimentate cu câte 250 de lei”, a mai promis acesta.

Dar ministrul muncii spune că procedura va fi una de durată. „Estimăm că se va întinde pe toată luna iunie realizarea și trimiterea cardurilor”, a mai spus Budăi, adăugând că, „dacă cineva își primește cardul pe 1 iulie, asta nu înseamnă că va pierde banii pe luna iunie”.

ADVERTISEMENT

Ce se mai schimbă în sistemul de pensii

Ministrul a vorbit și despre reformele din sistemul de pensii și despre ajutorul primit de la BNR și Banca Mondială. „Vreau să mulțumesc boardului Băncii Naționale a României, specialițtii de acolo sunt extrem de deschiși și de cooperanți pe toate reformele pe care le-am discutat cu ei”, a spus Budăi.

Despre recalcularea pensiilor, ministrul muncii spune că se va face după ce va fi finalizată procedura de digitalizare a arhivei. „Peste 2,4, aproape 2,5 milioane de dosare sunt deja introduse în sistemul electronic, există toate datele despre stagiul de cotizare și despre sporuri sau grupe de muncă, iar acestea sunt introduse separat, astfel încât după ce treminăm această reformă tehnică și vom avea și formula de calcul să nu mai pierdem timp pentru a calcula efectiv pensiile”, a explicat politicianul.

ADVERTISEMENT

El a spus că apoi după parcurgerea acestor etape vom putea „să rezolvăm inechitățile din sistem”.