Sport

Mărturii zguduitoare ale sportivilor ucraineni care se pregătesc în România, despre războiul din țara lor. ”Nu mai există nimic acolo”

Opt triatloniști din Ucraine se pregătesc în România, la Izvorani, după ce au fugit din calea războiului declanșat de Rusia, în țara lor. Mărturiile acestora despre iadul din Harkov sunt cutremurătoare.
13.05.2022 | 13:58
Marturii zguduitoare ale sportivilor ucraineni care se pregatesc in Romania despre razboiul din tara lor Nu mai exista nimic acolo
Lotul național de Triatlon al Ucrainei se pregătește la Complexul olimpic Izvorani
ADVERTISEMENT

Lotul Ucrainei de Triatlon se pregătește de mai bine de două săptămâni Complexul Olimpic de la Izvorani, cu sprijinul Federației Române de profil. Aceștia au povestit drama pe care o trăiesc semenii lor din Harkov, unul dintre cele mai afectate orașe, de bombardamentele armatei ruse.

”E cumplit ce se întâmplă”

Între sportivii care se antrenează la Izvorani se numără și Daryna Moskalenko, cea mai valoroasă triatlonistă a Ucrainei, considerată marea speranță a acestei țări pentru o medalie olimpică la Paris.

ADVERTISEMENT

Sportiva, la fel ca și toți componenții lotului național de triatlon al Ucrainei, este născută în Harkov și a vorbit despre ororile provocate de soldații ruși.

”Harkov, orașul în care m-am născut și m-am pregătit, a fost bombardat din primele zile ale războiului. Nu mai există nimic acolo. Familia mea a reușit să plece, dar tata, din păcate e acolo, ținem legătura, e cumplit ce se întâmplă”, a povestit Daryna Moskalenko.

ADVERTISEMENT

Sportiva este recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-au primit coechipierii ei, din partea Federației Române de Triatlon, care s-a oferit să acopere cheltuielile lotului ucrainean.

”Suntem foarte mulțumiți și recunoscători de tot ce ni s-a oferit aici. Totul este perfect pentru a ne pregăti, sunt niște trasee foarte interesante în pădure și o pistă perfectă pentru alergare”, a mai spus Daryna Moskalenko.

ADVERTISEMENT

Președintele FR de Triatlon, sensibilizat de drama ucrainenilor

Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon, nu a rămas insensibil la drama pe care o trăiesc sportivii din Ucraina, de când armata rusă le-a invadat țara.

Acesta a spus că deocamdată forul pe care îl conduce are resurse să acopere cheltuielile de cazare și pregătire, dar face și un apel public celor care pot să-i ajute în continuare pe sportivii ucraineni.

ADVERTISEMENT

”Toți sunt din orașul Harkov și nu au unde să se mai întoarcă. Casele lor au fost bombardate. Prin intermediul Federației Europene de Triatlon am primit o solicitare dacă putem să îi ajutăm pe o perioadă nedeterminată.

Până acum, cu sprijinul COSR am reușit să obținem 4 săptămâni în care putem să le oferim condiții foarte bune de pregătire la Izvorani. Mai departe, vom reuși și noi prin resurse proprii să îi mai ținem două săptămâni în cantonament, vedem cum reușim să facem rost de resurse să îi ținem pe o perioadă nedeterminată în România.

Pur și simplu nu au unde să meargă! Au venit la noi pentru că nu au rude, părinții lor nu muncesc în străinătate și nu au unde să se ducă. Sunt niște copii, 7 minori și unul major”, explică Vlad Stoica.

Se pregătesc pentru CM de Multisport, de la Târgu Mureș

La finalul stagiului de pregătire de la Iazvorani, Daryna Moskalenko va participa la Campionatul Mondial de Multisport care va avea loc la Târgu Mureș, care se va derula în perioada 5 -12 iunie.

La evenimentul este organizat chiar de Federația Română de Triatlon și-au anunțat prezența câteva sute de sportivi, 50 dintre aceștia fiind din țara noastră.

”Este vorba despre o săptămână în care sunt 4 campionate mondiale, 4 probe, foarte importante în sportul nostru și vreau să menționez că îl organizăm în parteneriat cu un club local, Master Ski and Bike.

Avem speranțe și la medalii, în afară de cei din lotul olimpic  avem și foarte mulți sportivi înscriși”, spune Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.

Oficialul Federației Române de Triatlon a mai adăugat că în preambului Campionatului Mondial de Multisport, începând de azi, tot la Târgu Mureș se va desfășura Campionatul Național de Cross.

”Campionatul Național de Cross va fi ca un antrenament pe același traseu de la Campionatul Mondial din iunie, pentru ca sportivii noștri să se obișnuiască cu traseul și să avem un avantaj tactic în fața sportivilor străini”, a punctat Vlad Stoica.

ADVERTISEMENT