News

Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an! Retailerii cresc prețurile pe ultima sută de metri

26.11.2020 | 17:40
Masa de Craciun mai scumpa in acest an Retailerii cresc preturile pe ultima suta de metri
ADVERTISEMENT

Masa de Crăciun va fi mai scumpă în acest an! Astfel, pe lângă restricții, distanțare socială și orașe în carantină, lucrurile se pot complica și mai tare în 2020. Într-un an înfiorător în care pandemia de coronavirus a jucat un rol sufocant, luna decembrie poate să dea lovitura decisivă în portofelele românilor. 

Sunt mai multe categorii de produse care vor avea parte de scumpiri. Vorbim despre carne, fructe și legume, adică preferatele tuturor pentru o masă îmbelșugată. Acestea vor înregistra cele mai mari creșteri, în condițiile în care retailerii nu se află chiar la prima majorare a anului, conform Consiliului Concurenței.

ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, produsul cel mai căutat în această perioadă este carnea de porc. Aceasta costă, în prezent, în hypermaketuri, 20-22 de lei/kg. Atenție! Prețul urmează să crească în următoarea perioadă, așa că un eventual calcul al cheltuielilor trebuie să țină cont și de acest adaos.

Cu cât cresc prețurile pentru masa de Crăciun în acest an!

Concret, marile magazine spun că aceasta va ajunge la 25, posibil chiar 28 de lei/kg. Ar fi o creștere semnificativă pentru carnea de porc, una fără de care aproape că nici nu există Crăciun în casele românilor.

ADVERTISEMENT

Un detaliu aparte este acela care ține de proveniența cărnii. Trebuie să știți că, în acest moment, aproape trei sferturi din carnea de porc pe care o consumăm este din import.

Sursa foto – hepta.ro

Și dacă peste primăvară și vară au fost urmărite cu interes știrile cu românii care sfidau pandemia și plecau la muncă în Germania, acum notăm doar că stocurile sunt în proporție majoritară din această țară. Au fost probleme serioase și pentru nemți în 2020.

ADVERTISEMENT

În primul rând, fermele din Germania au traversat și ele o epidemie uriașă de pestă porcină africană. Și când lucrurile s-au mai calmat din acest punct de vedere, marile abatoare s-au lovit de cazurile COVID-19 ale angajaților.

De ce se scumpește carnea de porc în prag de Crăciun

De asemenea, un alt motiv al majorărilor e reprezentat de preţul furajelor, preț care a crescut enorm din cauza secetei. Fermele din întreaga Europă s-au plâns în acest an de lipsa precipitațiilor.

ADVERTISEMENT

Și Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc a anunțat că o scumpire la acest tip de carne este iminentă, în pragul sărbătorilor de iarnă. „Ar trebui să facem o distincţie între carnea de porc produsă în fermele comerciale care îşi vând animalele către abatoare şi ulterior abatoarele către retail, unde de fapt acei fermieri nu au un contact direct şi nemijlocit cu consumatorul.

Sursa foto – hepta.ro

Ca atare, ei nu prea pot, prin iniţiativă proprie, să crească preţul cărnii de porc. Pot cei care cresc animale în gospodăriile mici şi care comercializează animalele direct către consumatorul final (…)

Vor face asta în mod cert şi acest lucru se va întâmpla pe măsură ce ne apropiem de perioada cea mai ridicată a consumului, respectiv sărbătorile de iarnă”, a explicat Ioan Ladoși, președintele Asociației. În mod evident și produsele care conțin carne de porc vor avea parte de aceeași creștere.

Scumpiri pe bandă rulantă pe final de an

Și produsele de panificație vor beneficia de scumpiri substanțiale. Astfel, pâinea sau cozonacul, îndelung căutat de sărbători, vor costa mai mult. Vorbim de aproape 10 lei în plus pe kilogram pentru un cozonac comercializat de marii retaileri.

„Seceta din acest an care a condus la creşterea preţului cerealelor poate să conducă anul viitor şi la creşterea preţului la carne şi lapte.

Sursa foto – hepta.ro

Asistăm la importuri de legume şi fructe. Depindem de jocul preţurilor făcute de aceşti importatori şi de deprecierea cursului valutar”, a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele FSAR.

Sunt mai multe cauze care au dus la aceste scumpiri. Reducerea forței de muncă din sectorul  HoReCa a însemnat pierderi pentru companiilor producătoare, pierderi pentru care se încearcă amortizare pe final de an.

Ce se întâmplă cu fructele și legumele

Dacă ne raportăm strict la sectorul de fructe și legumele, atunci trebuie să știți că și acestea se vor scumpi cu 10%-15% . Nu reprezintă o noutate acest fapt, România fiind o țară care în anotimpul rece recurge la importuri masive în acest sector.

Nu lipsesc lactatele din lista scumpirilor. Acestea ar putea avea o creştere de 5% până de Crăciun. N-ar fi prima oară când se întâmplă lucrul acesta. Conform Consiliului Concurenței, românii au scos bani mai mulți din buzunare pentru mâncare încă de la începutul pandemiei.

Sursa foto – hepta.ro

Trebuie să mai știți că prețurile  de consum în luna octombrie a acestui an au crescut cu 2,2 la sută dacă ne raportăm la aceeași lună a anului precedent. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%, potrivit Institutului Național de Statistică

De asemenea, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni, adică noiembrie 2019 – octombrie 2020, faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%.  Fasolea boabe, 17,59%, citrice – 11,4% și fructe și conserve de fructe – 7,52% au avut cele mai mari scumpiri față de anul trecut.

 

ADVERTISEMENT