News

Masacru comis într-o școală de o organizație afiliată grupării Statul Islamic. Băieții au fost arși de vii, fetele răpite

O organizație teroristă afiliată grupării Statul Islamic a ucis în jur de 40 de persoane în timpul unui atac asupra unei școli din Uganda.
17.06.2023 | 17:48
Masacru comis intro scoala de o organizatie afiliata gruparii Statul Islamic Baietii au fost arsi de vii fetele rapite
Elevi într-o școală din Uganda/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un atac terorist terifiant a avut loc asupra unei școli din vestul Ugandei, atac care s-a solda cu moartea a aproximativ 40 de persoane, în majoritatea lor elevi. Autoritățile ugandeze suspectează o grupare teroristă afiliată Statului Islamic, transmite BBC, preluată de News.ro.

Atacul a avut loc vineri seara, în jurul orei 23.30, la o școală cu internat din districtul Kasese, în zona de vest a Ugandei, unde învățau peste 60 de elevi. Autoritățile de la Kampala susțin că atacul a fost comis de către Forţele Democratice Aliate (ADF), o grupare ugandeză cu baza în Republica Democrată Congo (RDC).

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale, Fred Enanga, a precizat că atacul a vizat școala gimnazială Lhubiriha din Mpondwe. Bilanțul victimelor încă nu este definitiv, alte opt persoane fiind internate la spital într-o stare foarte gravă.

Potrivit informațiilor preliminare, rebelii ADF au incendiat un dormitor și au jefuit magazia de alimente a școlii. Saltele au fost incendiate, iar distrugerea a fost completată prin detonarea unor bombe în perimtrul școlii.

ADVERTISEMENT

Generalul-maior Dick Olum din armata ugandeză a afirmat că băieții fie au fost arși de vii, fie au fost uciși cu toporul. Unele cadavre sunt carbonizate și va fi nevoie de un test ADN pentru identificarea lor. Alți elevi, majoritatea fete, au fost răpiți de teroriști, iar alții sunt dați dispăruți.

Teroriștii activează în două țări africane

Armata ugandeză a pornit în urmărirea militanților ADF în Parcul Naţional Virunga din R.D. Congo, parc care se învecinează cu Uganda și Rwanda și pe care teroriștii islamiști îl folosesc drept bază de operații pentru incursiunile pe teritoriul ugandez.

ADVERTISEMENT

Forţele noastre urmăresc inamicul pentru a-i salva pe cei răpiţi şi pentru a distruge acest grup”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al armatei, Felix Kulayigye. Operațiunea de căutare este sprijinită de avioane militare, iar Uganda cooperează cu autoritățile congoleze pentru a preveni alte atacuri.

Săptămâna trecută, ADF a atacat și un sat din R.D. Congo, aflat în apropierea graniței cu Uganda, însă masacrul de la Mpondwe este primul atac asupra unei școli comis în ultimii 25 de ani. În iunie 1998, 80 de elevi au fost arşi de vii în dormitoarele lor într-un atac asupra Institutului Tehnic Kichwamba, iar mai mult de 100 de copii au fost răpiți.

ADVERTISEMENT

ADF a apărut la începutul anilor 90 ca o forță de gherilă îndreptată împotriva regimului președintelui Ugandei, Yoweri Museveni. După o înfrângere severă în fața armatei în 2001, gruparea s-a retras în provincia Kivu de Nord din R.D. Congo, de unde au lansat atacuri asupra teritoriului ugandez.  Actualul lider, Musa Seka Baluku, ar fi afiliat ADF grupării Statul Islamic în 2016. ADF ar fi comis și atentatele sinucigașe din capitala Kampala, care au avut loc în 2021.

ADVERTISEMENT