News

Președintele Ugandei a promulgat “cea mai dură” lege anti-LGBTQ din lume. Țările în care homosexualitatea este ilegală

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a promulgat noi măsuri draconice împotriva homosexualității, descrise ca fiind printre cele mai dure din lume.
30.05.2023 | 16:20
Presedintele Ugandei a promulgat cea mai dura lege antiLGBTQ din lume Tarile in care homosexualitatea este ilegala
Președintele Yoweri Museveni (dr) a promulgat legea care prevede inclusiv pedeapsa capitală Sursa foto: twitter, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Uganda a desemnat oficial homosexualitatea ilegală. Anunțul a provocat reacții vehemente din partea grupurilor pentru drepturile omului și LGBTQ, precum și a puterilor occidentale. Președintele SUA, Joe Biden, a cerut abrogarea imediată a măsurilor pe care le-a calificat drept “o încălcare tragică a drepturilor universale ale omului” și a amenințat că va reduce ajutorul și investițiile în această țară din Africa de Est.

Uganda, “cea mai dură” lege anti-LGBTQ din lume

Biroul lui Museveni a precizat că proiectul de lege anti-homosexualitate 2023 se numără printre cele șase acte legislative pe care președintele le-a promulgat duminică. Legiuitorii au adoptat un nou proiect de lege la începutul acestei luni, promițând să reziste la ceea ce au spus că este o interferență externă în eforturile lor de a proteja valorile Ugandei de imoralitatea occidentală.

ADVERTISEMENT

Versiunea modificată prevede că identificarea ca homosexual nu va fi incriminată, dar “implicarea în acte de homosexualitate” va fi o infracțiune pedepsită cu închisoarea pe viață. Deși Museveni i-a sfătuit pe legislatori să elimine o dispoziție care făcea din “homosexualitatea agravată” o infracțiune pasibilă de pedeapsa capitală, legislatorii au respins această măsură, ceea ce înseamnă că recidiviștii ar putea fi condamnați la moarte, deși Uganda nu a mai aplicat pedeapsa capitală de mai mulți ani.

Un grup de apărare a drepturilor a anunțat mai târziu luni că a depus o contestație la Înalta Curte din Uganda, susținând că legislația este “vădit neconstituțională”. “Prin incriminarea a ceea ce noi numim activitate consensuală între adulți de același sex, aceasta contravine unor prevederi cheie ale Constituției, inclusiv drepturilor privind egalitatea și nediscriminarea”, a declarat Adrian Jjuuko, directorul executiv al Forumului pentru conștientizarea și promovarea drepturilor omului, citat de France24.

ADVERTISEMENT

Însă legislația se bucură de un sprijin public larg în Uganda, o țară majoritar creștină care a aplicat unele dintre cele mai dure legislații anti-gay din Africa, unde aproximativ 30 de națiuni interzic homosexualitatea. “Am fost puternici pentru a apăra cultura, valorile și aspirațiile poporului nostru”, a declarat într-un comunicat președintele parlamentului, Anita Among, unul dintre principalii susținători ai proiectului de lege.

Proiectul de lege revizuit spune că “o persoană despre care se crede, se presupune sau se bănuiește că este homosexual, dar care nu a comis un act sexual cu o altă persoană de același sex, nu comite infracțiunea de homosexualitate”.

ADVERTISEMENT

O versiune anterioară le cerea, de asemenea, ugandezilor să raporteze la poliție orice activitate homosexuală suspectată, în caz contrar riscând o pedeapsă de șase luni de închisoare. Legiuitorii au fost de acord să modifice această dispoziție, iar în schimb cerința de raportare s-a referit doar la suspiciunile de infracțiuni sexuale împotriva copiilor și a persoanelor vulnerabile, pedeapsa fiind majorată la cinci ani de închisoare.

Orice persoană care “promovează cu bună știință homosexualitatea” riscă până la 20 de ani de închisoare, în timp ce organizațiile găsite vinovate de încurajarea activităților homosexuale ar putea fi pedepsite cu o interdicție de 10 ani. De la independența față de Marea Britanie, în 1962, nu a existat niciodată o condamnare pentru activități sexuale consensuale între persoane de același sex.

ADVERTISEMENT

Țările în care este ilegal să fii homosexual

Există cel puțin 67 de țări care au legi care incriminează homosexualitatea, iar aproape jumătate dintre acestea se află în Africa. În plus, cel puțin nouă țări au legi naționale care incriminează formele de exprimare a genului care vizează persoanele transsexuale și persoanele care nu se conformează genului. Această serie de hărți oferă o imagine de ansamblu globală a acestor legi, potrivit datelor Human Rights Watch. Totuși, unele țări, inclusiv câteva din Africa, au luat recent măsuri pentru a dezincrimina uniunile între persoane de același sex și pentru a îmbunătăți drepturile persoanelor LGBTQ.

În decembrie 2022, parlamentul din Singapore a abrogat o lege controversată care interzicea sexul între bărbați. În aceeași lună, Înalta Curte din Barbados a anulat legile care incriminau sexul între homosexuali. În luna iulie a anului trecut, instanțele din Antigua și Barbuda au declarat neconstituțională o lege care incrimina actele homosexuale între adulți consimțitori.

În februarie 2021, președintele Angolei, Joao Lourenco, a promulgat un cod penal revizuit pentru a permite relațiile între persoane de același sex și a interzice discriminarea pe baza orientării sexuale. În 2020, Gabon a anulat o lege care incriminase homosexualitatea și a făcut ca sexul între homosexuali să fie pedepsit cu șase luni de închisoare și o amendă mare. Înalta Curte din Botswana s-a pronunțat, de asemenea, în favoarea dezincriminării homosexualității în 2019. Mozambic și Seychelles au eliminat, de asemenea, legile anti-homosexualitate în ultimii ani.

Dar există țări în care legile existente care interzic homosexualitatea au fost înăsprite, inclusiv Nigeria și Uganda. Parlamentul ugandez a adoptat recent o lege pentru a reprima activitățile homosexuale, ceea ce a provocat o condamnare pe scară largă, legea promulgată luni de președintele Yoweri Museveni.

În unele țări, eforturile de a obține eliminarea legilor au eșuat. În mai 2019, înalta curte din Kenya a menținut legile care incriminează actele homosexuale. În februarie anul acesta, cea mai înaltă instanță din Kenya a decis că a fost greșit ca autoritățile să interzică comunității gay să înregistreze o organizație de drepturi. dar a subliniat că sexul homosexual rămâne ilegal.

Moștenirea colonială a legislației anti-gay

Multe dintre legile care incriminează relațiile homosexuale își au originea în perioada colonială. Iar în multe locuri, încălcarea acestor legi poate fi pedepsită cu pedepse lungi cu închisoarea. Dintre cele 53 de țări din Commonwealth – o asociație de țări, majoritatea foste colonii britanice – 29 au legi care incriminează homosexualitatea. Deși legile britanice inițiale se aplicau doar bărbaților, țările care incriminează astăzi homosexualitatea au, de asemenea, sancțiuni pentru femeile care fac sex cu femei, potrivit BBC.

Asociația Internațională a Lesbienelor, Homosexualilor, Bisexualilor, Transexualilor și Intersexualilor (Ilga) monitorizează evoluția legilor referitoare la homosexualitate în întreaga lume. Aceasta afirmă că pedeapsa cu moartea este pedeapsa prevăzută de lege pentru acte sexuale între persoane de același sex în Brunei, Iran, Mauritania, Arabia Saudită, Yemen, în unele state din nordul Nigeriei și, acum, Uganda.

În cinci țări – Afganistan, Pakistan, Qatar, Somalia și Emiratele Arabe Unite – nu există claritate juridică și ar putea fi aplicată pedeapsa cu moartea. Sudanul a abrogat în 2020 pedeapsa cu moartea pentru acte sexuale consensuale între persoane de același sex.

Unii observatori remarcă faptul că riscul de urmărire penală în unele locuri este minim. De exemplu, într-un raport din 2017 privind Jamaica, realizat de Ministerul de Interne din Regatul Unit, se afirmă că Jamaica este considerată o societate homofobă, dar că “autoritățile nu caută în mod activ să urmărească penal persoanele LGBT”. Grupurile de activiști spun că este limitată capacitatea organizațiilor de lesbiene, gay, bisexuali și trans (LGBT) de a desfășura activități de advocacy.

Există o tendință globală de dezincriminare a actelor homosexuale. Până în prezent, 33 de țări din lume recunosc căsătoriile între persoane de același sex, iar alte 34 prevăd o anumită recunoaștere a parteneriatelor pentru cuplurile de același sex, spune Ilga. În Africa, căsătoriile și uniunile civile între persoane de același sex sunt legale doar în Africa de Sud și în insulele franceze Mayotte și Reunion.

ADVERTISEMENT
Tags: