News

Masacru la un parc acvatic din Mexic. Șapte persoane au fost ucise de o bandă înarmată

Șapte persoane au fost ucise într-unn atac armat care a avut loc într-un parc acvatic din statul Guanajuato, din zona centrală a Mexicului.
16.04.2023 | 10:51
Masacru la un parc acvatic din Mexic Sapte persoane au fost ucise de o banda inarmata
Imagini din timpul atacului armat din statul Guanajuato/ Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Un grup armat care a pătruns în parcul acvatic din La Palma, statul mexican Guanajuato, a ucis șapte persoane, printre care și un copil, informează AFP, preluată de News.ro. Mexicul se confruntă de mai mulți ani cu un val de violențe provocate de cartelurile de traficanți de droguri.

Când polițiștii au ajuns la fața locului „au găsit resturi de gloanţe şi cadavrele a trei femei, trei bărbaţi şi un copil de şapte ani. De asemenea, o persoană a fost grav rănită”, se spune într-un comunicat al primăriei din Cortazar.

ADVERTISEMENT

Proprietarul centrului acvatic a precizat că atacatorii au ajuns în jurul orei 16.30, ora locală, după care s-au îndreptat direct către un grup de oameni, au jefuit un magazin din apropiere şi au distrus camerele de securitate.

Site-ul de știri Debate Noticias a publicat un videoclip în care apar victime la sol, în mijlocul norilor de fum generați de focurile de armă şi mai multe persoane care aleargă  să se adăpostească. Bărbatul care a filmat poate fi auzit spunând „au fost împuşcături, morţi în parcul acvatic […] au sosit ucigaşi plătiţi, în jur de douăzeci”.

ADVERTISEMENT

Armata și poliția statală au înconjurat centrul acvatic, format din grădini și piscine aflate în apropierea unui campus universitar. Atacul a avut loc cu o zi înainte de încheierea vacanței școlare de primăvară.

Este pentru prima dată când un atac armat are loc asupra unei baze de agremenent pentru familie, însă schimburi de focuri deja au fost înregistrate pe plajele de la Pacific și din Caraibe ale Mexicului.

ADVERTISEMENT

O țară sfâșiată de violențele cartelurilor

Guanajuato este un stat industrial care era cândva prosper însă acum este una dintre cele mai violente regiuni din Mexic, din cauza războiului dintre cartelurile Jalisco Nueva Generacion și Santa Rosa de Lima.

De obicei, reglările de conturi dintre bande se fac prin atacuri nocturne în baruri sau cluburi de noapte. Vizate au fost și centrele de dezintoxicare pentru dependenții de droguri, cele mai ample atacuri având loc în iunie și iulie 2022.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2006, guvernul mexican a lansat o campanie de combatere a traficului de droguri, ceea ce a provocat o ripostă dură a cartelurilor, astfel că de atunci au fost înregistrate peste 350.000 de asasinate.

Nu mai departe de luna trecută, patru americani au fost răpiți de membri ai cartelului Scorpionii din Golf, doi dintre ei fiind apoi uciși. Se pare că răpitorii au acționat fără aprobarea liderilor cartelului care i-au predat poliției și și-au cerut scuze pentru incident.

ADVERTISEMENT