News

Masacrul de la Bucea schimbă complet războiul din Ucraina. „Este finalul Rusiei în lumea civilizată, în epoca Putin-Lavrov”

Imaginile cutremurătoare cu sutele de ucraineni executați de trupele ruse la Bucea par să fi schimbat și dinamica războiului, statele occidentale renunțând la rezervele privind ajutorul militar pentru Ucraina
04.04.2022 | 19:34
Masacrul de la Bucea schimba complet razboiul din Ucraina Este finalul Rusiei in lumea civilizata in epoca PutinLavrov
Masacrul de la Bucea ar putea însufleți și mai mult dorința de luptă a trupelor ucrainene. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În contextul înmulțirii dovezilor privind crimele de război comise de trupele ruse la Bucea, mica localitate din jurul Kievului, cancelariile occidentale par tot mai aproape de a renunța la importurile de energie din Rusia și la orice rezervă privind ajutorul militar pentru Ucraina.

Masacrul de la Bucea

Odată cu recucerirea localităților din jurul Kievului de către trupele ucrainene, întreaga lume occidentală a putut să vadă dovezile crimelor de război comise de către armata rusă. Nicăieri aceste dovezi nu au fost mai șocante ca în localitatea Bucea, situată la doar 30 de kilometri nord-vest de capitala țării. Sâmbătă, odată cu intrarea trupelor ucrainene în oraș, au început să apăra primele imagini cu zeci de civili împușcați și lăsați să putrezească pe străzile din localitate.

ADVERTISEMENT

Luni, bilanțul provizoriu al civililor uciși în localitate ajunsese la 410. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că multe dintre victime au fost găsite pe străzi, cu mâinile legate la spate și executate cu câte un glonț la ceafă. În unele imagini publicate pe rețelele de socializare se văd zeci de bărbați uciși în beciurile caselor. „În beciuri, bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani au fost torturați, probabil pentru că erau considerați o amenințare”, a declarat primarul din Bucea, Anatoli Federuk, pentru postul BFM TV. Acesta a spus că foarte mulți civili au fost uciși în momentul în care treceau prin centrul orașului pentru a-și lua provizii, fiind împușcați de ruși, cel mai adesea de la mică distanță.

Duminică seară, într-un interviu pentru postul american CBS, președintele Zelenski a caracterizat ce s-a întâmplat în Bucea drept un genocid. „Da, este un genocid. Avem mai mult de 100 de naționalități în Ucraina. Este vorba de distrugerea și exterminarea tuturor acestor naționalități”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

„Avem impresia că ocupanţii ruşi au primit undă verde de la Putin şi de la Şoigu, ministrul rus al Apărării, să facă un safari în Ucraina şi nu au reușit să ia Kievul, aşa că şi-au exprimat frustrarea asupra orașului Bucea şi a zonelor învecinate”, a declarat luni, pentru CNN, primarul Fedoruk. Acesta a spus că mulți dintre cei uciși de armata rusă au fost adolescenți sau femei, care nu reprezentau nicio amenințare pentru forțele de ocupație. „Era imposibil să nu vezi că sunt copii, să nu vezi că o mamă cară un copil”, a mai spus oficialul ucrainean.

Masacrul din Bucea, documentat de agențiile de presă internaționale care au intrat în oraș odată cu trupele ucrainene, s-ar putea dovedi hotărâtor în a determina Uniunea Europeană să renunțe complet la importul de gaze din Rusia, un pas asupra căruia s-a împotrivit până acum în ciuda apelurilor repetate ale președintelui Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Duminică, ministrul apărării german, Christine Lambrecht, într-o declarație ce ar putea semnala o schimbare radicală din partea Berlinului, a spus că, în lumina atrocităților comise de ruși la Bucea, blocul comunitar ar trebui să interzică importurile de gaze din Rusia. Luni, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că vor fi decise noi sancțiuni împotriva Rusiei, adăugând că „președintele Putin și susținătorii săi vor suferi consecințele”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, unul din liderii europeni care în aceste zile a încercat zilnic să ajungă la o înțelegere cu Vladimir Putin, a declarat luni că dorește să vadă „săptămâna aceasta” un blocaj total al exporturilor rusești de cărbune și petrol către Uniunea Europeană. „Nu putem lăsa să treacă neobservat. Trebuie să avem sancțiuni care să disuadeze cu ceea ce s-a întâmplat acolo”, a adăugat Macron.

ADVERTISEMENT

„Aceste masacre sângeroase comise de ruși, de soldați ruși, merită să fie numite pe nume. Este un genocid și trebuie să fie judecat”, a spus luni și premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Financial Times a scris luni că ambasadorii UE urmează să discute miercuri noi sancțiuni pentru Rusia, iar embargoul total al importurilor de energie este una dintre propunerile ce urmează să fie discutate. „Germania este cheia unui embargou privind importurile de energie din Rusia, iar semnele indică o mișcare în direcția aceasta. Ca cauza probleme serioase Germaniei, acest lucru trebuie înțeles, dar va face extrem de dificilă pentru Moscova continuarea acestui război. Pierderi pe termen scurt, câștig pe termen lung”, a scris pe Twitter analistul militar Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Poate schimba Bucea războiul din Ucraina

Dovezile masacrului de la Bucea, negat de către Moscova, care a acuzat o înscenare a trupelor ucrainene, fără însă a oferi vreo dovadă, ar putea schimba însă semnificativ și dinamica de pe front. Nu doar că Uniunea Europeană este acum mult mai aproape de a renunța complet la importurile de energie din Rusia, ceea ce ar reprezenta o lovitură financiară semnificativă pentru Moscova, dar analiștii politici și militari sunt de părere că dovezile acestui masacru vor convinge capitalele occidentale că singura soluție pentru oprirea ostilităților este ajutarea Ucrainei să câștige războiul.

„Unda de șoc pe care o produce apariția dovezilor privind genocidul comis de militarii ruși în Ucraina nu poate fi încă evaluată. E traumatic sa vezi gropi comune și execuții în masa în Europa, în anul 2022. Indignarea e atât de mare, încât nu poate fi încă operaționalizată. Așa s-a întâmplat și cu lagărele naziste de concentrare, când au apărut primele fotografii de acolo prima reacție a fost de stupefacție în fata unui rău atât de mare. După părerea mea, e finalul Rusiei în lumea civilizată în epoca Putin-Lavrov. Rusia va fi reprimită de comunitatea internațională doar după ce își va asuma integral vina și ii va pedepsi pe cei vinovați de masacre – pe executanți și pe decidenții politici și militari.

Consecințele practice ale totalei excluderi a Rusiei din lumea civilizata sunt, în mod evident, printre altele, decizia de a opri dependenta energetica de statul condus de Vladimir Putin, dar și o mai mare fermitate în sprijinirea Ucrainei. Firește, va exista în continuarea o prudență pentru a evita o potențială escaladare nucleară – știind deja ca regimul Putin este unul irațional. Dar postura Occidentului va deveni mai ferma după apariția dovezilor privind genocidul comis de armata rusă în Ucraina”, a declarat pentru FANATIK Ovidiu Raetchi, președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

„Cu mâinile legate la spate, execuții sumare în stiulul NKVD-ului (Ministerul de Interne din fosta URSS), cadavrele lăsate pe străzi – toate fac parte din coregrafia clasică horror a Rusiei: ei încă mai cred că vor înfrânge așa voința de a lupta a liderilor ucraineni și că vor speria populația din sud și est”, a comentat pe Twitter și profesorul Sebastian Huluban, fost consilier pe probleme de securitate al președintelui Iohannis.

Analiștii militari americani sunt de părere că dovezile masacrului comis de ruși la Bucha va da câștig de cauză taberei din administrația Biden care este în favoarea ajutării Ucrainei cu tehnică militară astfel încât să poată câștiga pe front lupta cu Moscova. „Nancy Pelosi nu va putea opri iar, liderul majorității din Senat, Schumer, nu se va împotrivi unei rezoluții a Congresului care-i va cere lui Joe Biden să trimită avioane de vânătoare Ucrainei acum. E doar o chestiune de zile până când tot grupul „de-escaladării” cu Rusia se va sparge ca un balon de săpun”, a scris fostul ofițer american Trent Telenko pe Twitter. Sâmbătă, cotidianul New York Times a scris că administrația Biden este aproape de a trimite tancuri T-72 armatei ucrainene pentru a face față noilor atacuri plănuite de către Rusia în estul Ucrainei.

Generalul american în retragere Wesley Clark a declarat duminică, într-un interviu pentru CNN, că cea mai bună modalitate de a proteja NATO este ca alianța să ajute Ucraina să învingă Rusia. „Putin vrea Ucraina. Vrea statele baltice. Vrea controlul asupra Europei de Est. Vrea să distrugă NATO și să scoată Statele Unite afară de aici. Ucraina este doar câmpul de luptă actual. Dar dacă ucrainenii înving Rusia pe acest câmp de luptă, totul de schimbă. Așadar, cel mai bun mod de a proteja NATO și sistemul internațional, este de a oferi Ucrainei asistența de care are nevoie și s-o lăsăm să se ocupe de Rusia pe câmpul de luptă”, a spus fostul comandant al trupelor NATO din Europa.

Armata Rusiei, slăbită de pierderile suferite la Kiev

Analiștii militari sunt de părere că armata Rusiei a suferit pierderi atât de mari în urma retragerii din jurul Kievului încât pare aproape imposibil să mai poată susțină o campanie ofensivă semnificativă în estul Ucrainei. Dacă, așa cum susțin serviciile de informații occidentale, Vladimir Putin vrea cu orice preț o victorie în Donbas, acolo unde s-ar pregăti următoarea campanie ofensivă a Rusiei, până la data de 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia – atunci trupele ruse s-ar putea îndrepta spre o nouă înfrângere strategică.

„Rusia pare că se îndreaptă în acest moment spre un dezastru și mai mare. Dacă ne uităm la pierderile de echipament miliar greu, tancuri, blindate de infanterie etc., catalogate pe baza dovezilor foto și video, ajungem la un total de 391 de tancuri, 255 blindate, 375 blindate de infanterie. Pierderile reale sunt probabil cu mult mai mari decât aceste cifre, doar dacă ne gândim la câte blindate au fost doar avariate sau s-au stricat pe front. Dacă majorăm această cifră cu 25% tot obținem un estimat conservator. 

Acum putem înțelege aceste pierderi ca un procentaj din totalul forței de invazie, în contextul în care știm că au trimis pe front circa 120 din cele 160 de batalioane tactice de luptă. Fiecare batalion tactic are circa 10 tancuri, 20 de blindate, artilerie mobilă și circa 700-900 de militari. Deci, forța inițială de invazie ar fi avut circa 1.200 de tancuri și blindate de luptă. Doar tancurile identificate ca fiind distruse până acum echivalează cu distrugerea a 39 de batalioane tactice. 

Deci rușii au pierdut, doar în materie de tancuri, echivalentul a 30% a celor mai bune unități de luptă în doar o lună de război. Este un procentaj catastrofal de pierderi, și motivul pentru care forța inițială de invazie este aproape terminată în capacitatea ei de a mai lupta în acest moment. Rușii au pierdut un procent mai ridicat de tancuri decât Germania nazistă pe frontul de est în Al Doilea Război Mondial. 

Informațiile sunt că rușii au reușit să formeze alte zece noi batalioane de luptă, și sunt gata să le trimită pe front. Chiar și dacă reducem procentajul pierderilor la jumătate, această forță nouă va fi măcinată în doar trei săptămâni de lupte. Cred că rușii au ajuns la un moment critic, pentru că pe lângă pierderile materiale și-au pierdut și cele mai pregătite trupe”, a scris pe Twitter profesorul Phillips O. Brien.

În ceea ce privește masacrul de la Bucea, profesorul Brien Phillips spune că efectul imediat va fi acela de a crește determinarea de a lupta a trupelor ucrainene, ceea ce va implica pierderi și mai mari pentru trupele ruse care încearcă să apere teritoriile ocupate în sudul și estul Ucrainei.

„E greu de văzut cum vor reușii rușii să mențină pe câmpul de luptă o armată mare, funcțională chiar dacă trimit în luptă și restul batalioanelor pe care le au, atâta timp cât armata ucraineană va primi în continuare ajutor militar din partea Occidentului. În acest moment, pentru SUA/NATO/UE pare că momentul de oportunitate pentru un acord de pace se încheie. Dezastrul militar al armatei ruse și dovezile masacrelor comise închid repede posibilitatea negocierilor între Kiev și Moscova. 

În loc să spere pentru o înțelegere imposibilă în viitorul imediat, cea mai bună cale de a scurta acest război și de a salva cât mai multe vieți pe termen lung este să sporească ajutorul militar pentru Ucraina”, a mai scris profesorul scoțian.

ADVERTISEMENT