Life

Mașina zburătoare care arată fix ca în filmele SF. E 100% reală, are doar două locuri și o autonomie de 320 de kilometri

Mașina zburătoare care arată la fel ca în filmele SF și e 100% reală. Are două locuri, iar autonomia ei este de 320 de kilometri.
29.02.2024 | 15:36
Masina zburatoare care arata fix ca in filmele SF E 100 reala are doar doua locuri si o autonomie de 320 de kilometri
Mașina zburătoare care arată ca în filmele SF. Sursa foto: Freepik, Instagram/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mașina zburătoare care arată exact ca în filmele SF. Este reală, are două locuri și autonomia de 320 de kilometri. Când ar putea fi lansat pe piață acest vehicul?

Mașina zburătoare care arată la fel ca în filmele SF și e 100% reală

Un model de mașină zburătoare, creată de Alef Aeronautics, a fost prezentat în cadrul evenimentului Mobile World Congress (MWC) 2024, din Barcelona. Compania din California a prezentat prototipul și speră ca, din 2025, mașina să intre în producție.

ADVERTISEMENT

Compania Alef vrea să producă mașini ce pot fi conduse pe drum dar, totodată, să fie capabile să decoleze și să aterizeze pe verticală, dar și să poată zbura. Autovehiculul nu este, momentan, disponibil pentru achiziție.

Este un model de mașină desprins din cărțile și filmele SF, iar producătorii speră că va fi pusă în circulație în viitorul apropiat. Funcția de zbor este introdusă pentru ca mașina să fie folosită cât mai eficient.

ADVERTISEMENT

“E chiar o mașină zburătoare precum cele scoase din romanele SF. Așa că poate fi condusă și poate zbura. De ce să aibă și o opțiune de zbor? Pentru că așa o poți folosi eficient.

Așa cum putem conduce eficient fără trafic. Așa că de ce să poată fi condusă? Opțiune de condus e scopul, pentru a nu schimba infrastructura care există deja”, a transmis  Constantine Kisly, CTO-ul Alef Aeronautics, potrivit Euronews.

ADVERTISEMENT

Alef Aeronautics a construit până acum două prototipuri funcționale. În fiecare dintre ele există două locuri, iar autonomia de condus este de 320 de kilometri, la fel și autonomia de zburat. Există și o motocicletă care poate zbura.

“Are 8 motoare, propulsie electrică. Folosim baterii LiPo, disponibile pe piață. Așa că ideea e să ajungem pe piață cât mai repede. Nu suntem constrânși de un anumit sistem de încărcare, așa că putem folosi hidrogen, de exemplu. Și celulele de hidrogen, clar”, a mai explicat Kisly.

ADVERTISEMENT
Mașină zburătoare
Mașina zburătoare care ar putea fi condusă în viitorul apropiat. Sursa foto: Instagram/Colaj Fanatik

Ce preț vor avea mașinile zburătoare

Conform estimărilor făcute de Alef, mașinile vor costa, inițial, în jur de 300.000 de dolari. Atunci când mașinile vor începe să fie produse în masă, compania speră, totuși, ca prețul să scadă la cel al unui sedan obișnuit.

Aceste mașini reprezintă o soluție eficientă pentru aglomerația de pe străzi și că mașina dezvăluită la MWC 2024 este un prim pas către această schimbare, după cum a mai transmis compania.

Alef speră ca producția acestor mașini să înceapă până la sfârșitul lui 2025. Până atunci, însă, ar trebui introduse legi pentru a gestiona noul flux de trafic aerian.

„Afacerea noastră se bazează pe soluționarea problemelor din trafic. E un obstacol imens pentru orașe, pentru omenire. Și asta facem noi.

Ne gândim la moduri prin care putem folosi spațiul aerian. Poți face și lucruri sub pământ. Dar noi vom face chestii deasupra”, a mai spus CEO-ul companiei.

Nu doar mașina zburătoare dezvăluită la MWC ar putea ajunge pe piață în curând, deoarece mai multe companii pregătesc astfel de modele, precum taxiuri aeriene și prototipuri pentru mașini ce pot fi utilizate în diverse medii.

Alef Aeronautics a primit finanțare din partea mai multor companii de renume, cum ar fi SpaceX. Anul trecut, Administrația Aviatică Federală din SUA a acordat o certificare specială pentru prototipul Model A. Este primul vehicul ce are o asemenea certificare.

ADVERTISEMENT