News

Prima ţară din Europa care a aprobat maşinile care se conduc singure. Totul despre tehnologia BlueCruise şi cum funcţionează ea

Maşinile care se conduc singure au devenit realitate pe drumurile din Europa. Prima ţară care a aprobat folosirea pilotului automat.
16.04.2023 | 18:56
Prima tara din Europa care a aprobat masinile care se conduc singure Totul despre tehnologia BlueCruise si cum functioneaza ea
Modelul Ford şi tehnologia BlueCruise
ADVERTISEMENT

Departamentul pentru Transport din Marea Britanie este primul din Europa care a aprobat utilizarea pilotului automat BlueCruise, al unui model dezvoltat de producătorul american Ford, pe unele autostrăzi din Regatul Unit.

În primă fază maşinile au voie pe 3.700 km

Discuţiile dintre guvernul britanic şi producătorul american, pe acest subiect, au durat aproape un an. De altfel, mașinile care rulează cu BlueCruise au parcurs deja peste 100.000 de mile (161.000 km) în Marea Britanie, în modul de testare.

ADVERTISEMENT

“Decizia Ford de a ne selecta ca prima țară europeană care va lansa tehnologia BlueCruise va duce Marea Britanie în vârful inovației. Acest sistem de asistență pentru șofer va face conducerea mai ușoară și mai sigură pe drumuri”, a declarat Jesse Norman, ministrul adjunct al transporturilor din Marea Britanie, comentând avizul pozitiv.

Pilotul automat nu va funcționa pe toate drumurile din Regatul Unit, ci doar în așa-numitele zone albastre, care includ principalele autostrăzi din Anglia, Scoția și Țara Galilor, cu o lungime totală de aproximativ 2.300 mile (3.701 km).

ADVERTISEMENT

Potrivit The Times, pilotul automat Ford este capabil să „urmeze semnele de circulație, să respecte limita de viteză, să țină cont de mișcarea altor vehicule pe carosabil”, precum și să controleze în mod autonom pedalele de acceleraţie și de frână, cât și volanul, ajustând poziția mașinii pe drum până la oprire completă.

Camere speciale cu infraroșu monitorizează momentele când șoferul încetează să mai fie atent la drumul sau folosește telefonul mobil în timpul conducerii. Astfel, dacă şoferul îşi  ia ochii de la drum, mașina va încetini mai întâi ușor, apoi se va opri de tot și va porni alarma.

ADVERTISEMENT

Sky News precizează că modelul Ford Mustang Mach-E din 2023 va fi echipat cu acest sistem, dar ulterior compania plănuiește să instaleze pilotul automat şi pe modele anterioare acestei linii de mașini. Serviciul de pilot automat este un serviciu de abonament și costă 17,99 lire sterline (22,5 dolari) pe lună.

Anul trecut, utilizarea acestei tehnologii a fost aprobată în SUA și Canada, iar numărul total de utilizatori se ridică în momentul de faţă la aproximativ 193.000. Pe toată perioada de utilizare a pilotului automat, mașinile aflate sub controlul acestuia au parcurs mai mult de 64 de milioane de mile (103 milioane de km), potrivit Ford.

ADVERTISEMENT

“Nu au fost implicate niciodată într-un accident de circulație”, mai transmite compania americană. Pe de altă parte, în caz de accident, șoferul va fi tras la răspundere, „întrucât în ​​mod legal o persoană conduce totuşi mașina”, a mai precizat Ford.

ADVERTISEMENT