News

Măsura inedită luată de Japonia în criza coronavirusului. Ce păţesc cei care nu respectă regulile

06.04.2020 | 10:01
Masura inedita luata de Japonia in criza coronavirusului Ce patesc cei care nu respecta regulile
ADVERTISEMENT

Japonia se pregătește să instituie starea de urgență pentru a stopa răspândirea noului tip de coronavirus pe teritoriul țării. Cetățenii se tem ca măsurile ce urmează a fi luate de autorități să nu fie tardive, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire la nivel mondial a depășit 1,2 milioane.

Fără amenzi în Japonia pentru persoanele care nu respectă starea de urgență. Autoritățile vor publica Lista Rușinii

În plus, potrivit presei din statul nipon, măsurile ce urmează a fi anunțate cât de curând nu prevăd și amenzi sau arestări pentru persoanele care nu le vor respecta, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor afectate de pandemie, printre care și România.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, oficialitățile au suficiente pârghii pentru a determina cetățenii să se conformeze regulilor. Mai exact, chiar dacă nu vor putea fi amendați sau arestați, japonezii care ignoră restricțiile se vor regăsi într-o așa numită Listă a Rușinii, ce va fi publicată și actualizată periodic.

Guvernatorii provinciilor grav afectate vor putea cere oamenilor să rămână în case, vor putea închide toate şcolile şi instituţiile publice, precum și să anuleze evenimentele publice. În plus, legile permit coordonarea comercializării produselor esenţiale, cum ar fi mâncarea sau medicamentele.

ADVERTISEMENT

Japonia va spori producția unui medicament care ar putea trata noul tip de coronavirus

În toată această perioadă sumbră, avem parte și de unele vești bune, pentru că cercetătorii din întreaga lume fac eforturi să descopere un tratament eficient împotriva virusului. Spre exemplu, în Japonia a fost sporită producția de   Avigan, un medicament aflat în faza de teste clinice pentru a trata COVID-19.

Autoritățile intenționează să sporească rezervele naţionale, precum și să exporte produsul mai multor ţări care s-au arătat interesate de achiziționarea lui. Această măsură va fi finanţată de noul plan de stimulare financiară elaborat de executivul nipon, ce urmează să fie aprobat în Parlament.

ADVERTISEMENT

Avigan are ca substanţă activă favipiravir și a fost folosit experimental pentru tratarea gripei. Momentant, se află în fază de teste pentru a trata simptomele respiratorii provocate de COVID-19, iar perspectivele sunt îmbucurătoare, susțin specialiștii niponi.

Un număr de 30 de ţări s-au arătat deja interesate să participe la iniţiativa accelerării testelor acestui medicament, potrivit presei locale. Printre ele se numără, SUA, Germania, Indonezia sau Turcia, care au solicitat furnizării în cantități mari.

ADVERTISEMENT

În Japonia, medicii au folosit medicamentul în studii clinice pe bolnavii de coronavirus cu simptome moderate, în speranţa ca astfel să fie oprită multiplicarea virusului. Avigan are nevoie, însă, de aprobarea parlamentară pentru a putea fi folosit la scară largă în vederea tratării pacienților cu coronavirus.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT