News

Măsuri dure de combatere a violenţei în şcolile româneşti, după masacrul de la Belgrad. Legile vor fi votate săptămâna aceasta

Legile educaţiei ajung zilele următoare la votul în plen, iar o secţiune specială este ocupată de fenomenul violenţei în şcoli.
08.05.2023 | 09:48
Masuri dure de combatere a violentei in scolile romanesti dupa masacrul de la Belgrad Legile vor fi votate saptamana aceasta
Violenţa în şcoli ocupă un capitol aparte în legile educaţiei
ADVERTISEMENT

Legile educaţiei urmează să ajungă săptămâna aceasta la Camera Deputaţilor, unde miercuri vor fi supuse votului în plen. În contextul recentului masacru de la o şcoală din Belgrad este de aşteptat ca articolele care se referă la măsurile de combatere a violenţei în şcoli să beneficieze de o atenţie deosebită.

Detectoare de metal la intrarea în şcoli sau controlul ghiozdanelor, între măsurile propuse

De altfel, după incidentul de la Liceul “Ion Creangă”, în proiectul legii învăţământului preuniversitar au fost introduse mai multe amendamente care vizează măsuri pentru prevenirea şi sancţionarea violenţei în şcoli.

ADVERTISEMENT

Planul naţional de combatere a violenţei în şcoli va fi pus în practică în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Actul normativ prevede că elevii şi profesorii victime ale unei situaţii de violenţă vor avea servicii decontate de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică.

În ceea ce priveşte sancţiunile de care sunt pasibile elevii care comit acte de violenţă, mustrarea acestora în faţa clasei este interzisă, însă a fost introdusă exmatricularea în anumite condiţii.

ADVERTISEMENT

Potrivit antena3.ro, după evenimentele recente de la Belgrad, unii parlamentari ar fi propus să se contabilizeze numărul părinților care dețin arme de foc, iar lista să fie pusă la dispoziția școlilor.

Altă propunere vizează instalarea de detectoare de metal la intrarea în şcoli. Pe de altă parte însă, nu vor putea fi instalate camere video în sălile de clasă în care majoritatea părinţilor îşi exprimă dezacordul faţă de montarea lor, această prevedere fiind deja votată.

ADVERTISEMENT

Între alte măsuri propuse, pentru a preveni actele de violenţă, figurează cea de a-i controla pe elevi în ghiozdane în fiecare zi la intrarea în școală sau înființarea unor camere de liniștire în interiorul unităţii de învăţământ.

Pentru elevii care încalcă regulile există mai multe tipuri de pedepse, în funcţie de gradul de violenţă al faptei pe care au săvârşit-o. Astfel, pedepsele pleacă de la suspendare pentru o perioadă de 5 zile lucrătoare.

ADVERTISEMENT

Numărul maxim de zile de supendare nu poate fi mai mare de 15 pe an, iar în cazurile foarte grave se poate ajunge la exmatriculare. Totuşi, va exista posibilitatea reînscrierii în următorul an școlar la altă unitate de învățământ sau chiar la aceeaşi.

ADVERTISEMENT