News

Violența în școli: sindicatele propun exmatriculări, detenție școlară sau camere video în clase. Reacția ministrului educației

Sindicatele din învățământ propun exmatriculări, detenție școlară sau camere video în clase pentru a combate violența în școli.
11.04.2023 | 16:52
Violenta in scoli sindicatele propun exmatriculari detentie scolara sau camere video in clase Reactia ministrului educatiei
Sindicatele propun exmatriculări, detenție școlară sau camere video în clase pentru a stopa violența în școli. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sindicatele din învățământ propun mai multe măsuri pentru a combate violența în școli: exmatriculări, detenție școlară sau camere video în clase sunt o parte dintre cererile sindicaliștilor pentru autorități.

Sindicatele propun exmatriculări, detenție școlară sau camere video în clase pentru a stopa violența în școli

Marți, 11 aprilie, au debutat discuțiile pentru amendamentele din Legile Educației. Dialogul se duce cu reprezentanții autorităților locale, ai părinţilor şi elevilor şi cu sindicatele din învăţământ.

ADVERTISEMENT

Un punct central și extrem de sensibil este ocupat de combaterea violenței din școli. În lumina ultimelor evenimente grave din țară, sindicatele din Educaţie au cerut schimbări majore pe problema violenței în școli.

Sindicaliștii au propus mai multe măsuri. Printre acestea se remarcă introducerea exmatriculării temporare, de 3-5 zile, în cazul unui elev agresor, scăderea notei la purtare, muncă în folosul comunității sau introducerea detenţiei în școli. De asemenea, se mai vorbește de centre de reeducare și chiar amenzi pentru părinții elevilor care comit acte de violență în funcție de gravitatea faptelor.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, reprezentanții sindicatelor cer camere video permanente în sălile de clasă, consilieri, pază și interdicția telefoanelor mobile în spațiul școlar. Propunerea de detenție școlară presupune ca elevul să stea într-o cameră unde să reflecteze.

Lista completă cu propunerile Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”

Prezent marți, în Camera Deputaților, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare. Iată, mai jos, lista acestora.

ADVERTISEMENT
  1. Instituirea prin LEGE a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea. Va fi limitată în timp (3-5 zile) sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.
  2. Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, crize de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții/reprezentanții legali sunt sau nu de acord, la solicitarea învățătorului.
  3. Instituirea, prin lege, a amenzilor plătibile de către părinți/reprezentanți legali pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constau în deteriorări/distrugeri ale bunurilor unității sau în jignirea/lovirea/etc. salariaților acesteia) + cuantumuri amenzi, diferențiate, în raport de gravitatea faptei.
  4. Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ (deci nu angajați ai firmelor de pază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract), care să îi poată controla pe elevi în ghiozdane / rucsacuri / genți, prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe, petarde sau substanțe periculoase/psihotrope.
  5. Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.
  6. Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar. Atât în timpul orarului normal, cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare. Telefoanele se închid la intrarea în unitate și se redeschid la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite funcționând asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților.

Reacția ministrului educației față de măsurile cerute de sindicate

Întrebată despre această listă de măsuri propuse, Ligia Deca s-a arătat de acord cu funcţionarea permanentă a camerelor video în sălile de clasă. ”Avem camere de luat vederi şi am văzut că în anumite cazuri au fost şi utilizate înregistrările. Sigur că avem un regim acolo, trebuie să avem grijă la dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a fi supravegheat în timpul orei.

ADVERTISEMENT

Dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenţei, ar putea fi o măsură care previne. În opinia mea ar putea reprezenta o soluţie”, a declarat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

În privința unor centre de reeducare, ministrul a arătat că ceea ce a existat înainte de 1989 nu mai poate fi posibil. ”Avem deja centre educaţionale speciale, dar direcţionarea copiilor către aceste centre nu o poate face decât instanţa.

Avem o procedură foarte clară din punct de vedere juridic. Nu cred că trebuie segregare de tip centre de reeducare, aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989. În deceniile care au trecut am văzut că există soluţii mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor”, a spus Deca.

Ligia Deca a respins propunerea de amendare a părinților. A spus că este complicat legislativ de pus în practică. În ceea ce privește exmatricularea unui elev, aceasta nu e posibilă din punct de vedere constituțional. Ministrul a punctat că ar fi de acord cu suspendarea temporară a unui elev pentru o perioadă 3-5 zile.

ADVERTISEMENT