News

Măsuri fiscale majore din 2023 în România. Ce se întâmplă cu impozitele pe locuințe

Anul 2023 aduce importante măsuri fiscale în România. Toți cetățenii din țară vor fi afectați într-o mai mică sau mai mare măsură de noile decizii ale Guvernului.
25.12.2022 | 19:57
Masuri fiscale majore din 2023 in Romania Ce se intampla cu impozitele pe locuinte
Anul 2023 aduce importante modificări fiscale. Măsură privind impozitele pe locuințe. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul României a anunțat, oficial, majorări de pensii, salarii și alocații de la 1 ianuarie 2023. În paralel, noul an aduce și mai multe măsuri de ordin fiscal.

Anul 2023 aduce importante modificări fiscale. Măsură privind impozitele pe locuințe

Fără îndoială, o modificare majoră adoptată de Parlament în ultimele luni se referă la impozitele pe proprietate. Inițial, se spunea că acestea ar fi urmat să crească de câteva ori prin introducerea grilei notarilor. O noutate ține de prorogarea termenului.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că parlamentarii au luat decizia de a amâna până în 2025 creșterea taxelor locale, ele vor fi totuși majorate cu rata inflației din 2021, conform prevederilor din Codul Fiscal.

Vorbim de o creștere cu 5,1% de la anul, sau chiar mai mult. Decizia este la îndemâna autorităților locale. Despre acest lucru a vorbit și Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

”În Parlament s-a hotărât un lucru foarte clar, în acești 2 ani de zile nu se aplică legea, nu se mărește niciun impozit pe locuințe. Dar avem venituri în contrucția PIB cele mai mici la impozitare a proprietăţilor, asta nu înseamnă că proprietăţile trebuie impozite la aceeași valoare.

Dacă ai proprietăți de milioane de euro, plătești un impozit mai mare”, a spus liderul PSD.

Cresc impozitele în zona jocurilor de noroc

Guvernanții au luat măsuri care afectează și industria jocurilor de noroc. De la 1 ianuarie 2023, se modifică ”impozitul datorat în cazul veniturilor obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot, mașini și lozuri, cu o valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 de lei”.

ADVERTISEMENT

O verificare a încadrării în plafonul neimpozabil se va realiza la fiecare plată. Nu va conta tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv.

Dacă venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 1.000 de lei inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

ADVERTISEMENT

Ce alte taxe mai cresc din 2023

În afară de impozitele locale, din 2023, cota de TVA se majorează de la 5% la 9% pentru serviciile din Horeca.

În plus, va crește și cota de TVA de la 9% la 19% pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr.

”Mâncarea, produsele nealimentare, serviciile de masă, serviciile de cazare, toate vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie. Principala lovitură este, din punctul meu de vedere, pentru piața imobiliară. Pentru că, în ceea ce privește TVA-ul de 5% pentru o locuință de 600.000 de lei, este valabil doar pentru o singură locuință. Nu mai poți cumpăra, ca anul trecut, mai multe locuințe cu 5% TVA.

Astfel încât, de la 1 ianuarie, toți cei care semnează un contract de vânzare cumpărare pentru o locuință, care vor să trăiască mai bine într-o casă de peste 120.000 de euro, vor trebui să plătească un TVA de 19%”, a explicat Adrian Negrescu, consultant economic, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT