News

Măsurile Guvernului după întâlnirea dintre premierul Ciolacu și fermieri: ”Rămânem la masa discuțiilor pentru a rezolva toate problemele legitime”

Măsurile Guvernului României după întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și fermieri. Joi, Executivul aprobă un prim set de decizii.
17.01.2024 | 20:45
Masurile Guvernului dupa intalnirea dintre premierul Ciolacu si fermieri Ramanem la masa discutiilor pentru a rezolva toate problemele legitime
Care sunt măsurile Guvernului după discuțiile dintre premierul Marcel Ciolacu și fermieri. Sursa foto: Guvernul României / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care sunt măsurile Guvernului după întâlnirea de miercuri, 17 ianuarie, dintre premierul Marcel Ciolacu și fermieri. Încă de joi, Executivul urmează să aprobe un prim set de decizii menite să se plieze pe revendicările protestatarilor.

Care sunt măsurile Guvernului după discuțiile dintre premierul Marcel Ciolacu și fermieri

În încercarea de a detensiona situația din țară, premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri la Palatul Victoria, o serie de consultări cu reprezentanţii Confederaţiilor din sectorul transporturilor.

ADVERTISEMENT

La finalul întâlnirii cu fermierii și transportatorii, Guvernul a anunțat că urmează să aprobe, încă de joi, un set de măsuri convenite ca răspuns la revendicările formulate.

Guvernul este un partener corect de dialog. La nivelul ministerelor şi instituţiilor publice am preluat şi analizat solicitările transportatorilor, iar mâine, în şedinţa de Guvern, vom aproba deja un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât şi cu Ministerul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

Vom rămâne în continuare la masa discuţiilor pentru a rezolva toate probleme legitime semnalate”, a afirmat primul-ministru Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat al Guvernului.

Joi, 18 ianuarie, va avea loc o şedinţă de Guvern extrem de importantă. Pe masa Executivului sunt mai multe proiecte de acte normative care transpun soluţii convenite între transportatori şi Ministerul Transporturilor.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, vor fi aprobate modificări cu privire la modalităţi de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei.

  • Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părți, atât pentru emiterea autorizațiilor speciale de transport, cât și pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale;
  • Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor;
  • Se acordă intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule;
ADVERTISEMENT

Măsuri legate de efectuarea inspecției tehnice periodice

În noul set de măsuri, Guvernul clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale.

Din comunicatul Guvernului mai aflăm că un alt subiect rămas în analiză se referă la restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburant. De notat că aceste consultări între transportatori și Guvern vor continua cu întâlniri de lucru la nivelul Ministerelor Transporturilor și Finanțelor.

De subliniat că, la întrevederea de miercuri, s-a discutat și despre decontarea transportului elevilor. Dialogul pe această temă va fi continuat pentru găsirea unei soluții.

ADVERTISEMENT