Sport

Meciul care i-a schimbat destinul lui Gabi Balint: ”Nu mă așteptam să joc”

Documentarul ”Hai, România! - Povestea Generației de Aur” se va lansa în cinematografe pe 1 martie 2024 și se anunță de pe acum un mare hit.
02.01.2024 | 17:15
Meciul care ia schimbat destinul lui Gabi Balint Nu ma asteptam sa joc
Meciul care i-a schimbat destinul lui Gabi Balint: ”Nu mă așteptam să joc”
ADVERTISEMENT

Documentarul va prezenta, în mod evident, povestea marilor fotbaliști care au încântat o generație. O perioadă 1980-2000 în care echipa națională a ajuns pe locul 3 în lume în clasamentul FIFA, după trei calificări consecutive la Campionatele Mondiale din 1990, 1994 și 1998.

Meciul care i-a schimbat destinul lui Gabi Balint

Unul dintre protagoniștii acestui documentar e Gabi Balint, cel care și-a adus aminte de un meci special, România – Danemarca din 1989, care i-a schimbat destinul. ”Nu mă așteptam să joc în acel meci. Dar a fost meciul care mi-a schimbat destinul”, recunoaște fostul mare fotbalist al Stelei.

ADVERTISEMENT

Gabi Balint împlinește 61 de ani pe 3 ianuarie, însă își aduce și acum aminte data de 15 noiembrie 1989, când România se califica din nou la Campionatul Mondial după o pauză de 20 de ani, scenariu care avea să devină o obișnuință.

Acel meci le-a asigurat ”tricolorilor” prezența la Mondialul din 1990, acolo unde Balint a înscris două goluri contra Camerunului și contra Argentinei. ”Destinul mereu a fost bun cu mine și au fost niște momente importante în viață. Eu cred mult în destin și nu în sensul că noi ne facem destinul. Ci destinul e făcut pentru fiecare dintre noi, noi doar îl urmăm”, admite Gabi Balint.

ADVERTISEMENT

Filmul documentar e dedicat echipei naționale și se va lansa în acest an pentru a aniversa 30 de ani de la calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din SUA 1994. Producătorii au anunțat că după lansarea acestui film se pregătește un serial și mai multe interviuri extinse, care vor fi publicate pe o platformă de streaming.

Meciul de retragere al Generației de Aur se apropie

Tot la 30 de ani de la CM din SUA 1994, Generația de Aur va avea în final parte de un meci de retragere, pe Arena Națională, la mijlocul lunii mai. Deja au fost vândute 15.000 de bilete, iar Gică Popescu, fostul mare fundaș al naționalei și al Barcelonei, speră ca arena să fie plină pentru ca lumea să-și ia adio de la idoli cum se cuvine.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ”tricolorii” au pregătit un moment special în memoria celui care a fost Didi Prodan. “Didi ne lipsește enorm tuturor și ne aducem aminte de el la fiecare întâlnire a Generației de Aur. Amintirile pe care el ni le-a lăsat sunt extraordinare și ne mai alină dorul de el. Didi a fost sufletul și zâmbetul Generației de Aur și ne dorim ca Didi să ne zâmbească de acolo, de sus, la acest ultim meci pe care îl jucăm și pentru el.

Ne-am gândit că cel mai potrivit loc care ar putea să îî poarte numele pe 25 mai să fie peluza la care stă, de obicei, galeria echipei naționale, iar de acolo să pornească emoția scandărilor cu numele lui, iar tot stadionul să le preia și fiecare suporter să își amintească de el”, a declarat Gică Popescu, fostul căpitan al Barcelonei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Gică Popescu a avut un mesaj pentru noua generație de ”tricolori” care va fi prezentă în această vară la Euro 2024, din Germania. ”Nu puneți presiune pe noi. Ei trebuie să ia de la noi dragostea pe care am avut-o față de tricoul echipei naționale. Noi am avut această trăire, această dragoste imensă, dacă ar trece acest prim obiectiv sunt convins că vor avea o energie incredibilă să obțină rezultate mari.

Ieșirea noastră de pe teren va fi cel mai emoționant moment al serii, sperăm la un stadion plin, oamenii merită la un astfel de eveniment, au fost alături de noi. Multe lacrimi cred că vor fi”, transmis ”Baciul”.

ADVERTISEMENT
Tags: