Sport

Meciuri trucate la cel mai înalt nivel în ATP! Federația internațională de tenis investighează doi jucători de top 40!

Forul internațional de tenis are sub lupă meciuri suspecte a fi fost trucate de doi jucători din spațiul ex-sovietic, rusul Aslan Karatsev (40 ATP) şi georgianul Nikoloz Basilashvili (25 ATP).
12.07.2022 | 15:41
Meciuri trucate la cel mai inalt nivel in ATP Federatia internationala de tenis investigheaza doi jucatori de top 40
Aslan Karatsev alterna succesele cu meciuri trucate în perioada în care a fost pregătit de Yahor Yatsyk. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Jucători în primii 40 în ierarhia ATP, georgianul Nikoloz Basilashvili și rusul Aslan Karatsev au fost implicați în meciuri cu fluctuații neobișnuite la casele de pariuri. Și care au implicat sume mari.

Este firul de la care a pornit o investigație derulată în două planuri. Jurnalistic, de către echipa canalului german ZDF, dar și la nivelul forului internațional de tenis, ITF.

ADVERTISEMENT

Antrenorul bielorus Yahor Yatsyk, care a lucrat cu ambii, i-a ”introdus” în lumea meciurilor trucate

ITF a realizat o anchetă preliminară care, potrivit jurnaliștilor de la ZDF, vizează cinci meciuri. Pentru moment însă, nu a luat vreo măsură împotriva jucătorilor. Doar fosta iubită a lui Karatsev, Sofia Dmitrieva, este suspendată pe viață pentru jocuri aranjate.

Însă cei de la ZDF au mers mai departe pe firul acestei povești. Au descoperit că numărul meciurilor poate să fie chiar mai mare. Și au găsit punctul comun. Dar și explicațiile pentru acțiunile celor doi jucători.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un antrenor din Belarus, Yahor Yatsyk. Care a lucrat cu Basilashvili în 2013-2014. Iar cu Karatsev în perioada 2018-2021. Și, să notăm, în acel ultim an de parteneriat, rusul a fost în semifinale la Australian Open!

Yatsyk era cel care le oferea sume de bani pentru a pierde. Iar apoi miza pe adversarii acestora. Obținând beneficii uriașe, cifrate, per total, la milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Ei bine, un coleg al lui Yatsyk, și el din Europa de Est, a declarat, sub protecția anonimatului, pentru ZDF: ”A fost implicat în meciuri trucate legate de pariuri de ani de zile, lucrând cu oameni implicați în aranjarea meciurilor în Rusia și Europa de Est.

Are mereu mulți bani cu el. Caută jucători tineri care au probleme, financiar sau mental, pe care îi poate convinge ușor cu bani”.

ADVERTISEMENT

Pentru a continua: ”Yatsik a lucrat cu ambii jucători și i-a urmărit ani de zile. Ambii sunt incredibil de talentați. Dar au avut probleme financiare la început.

Ca și, de asemenea, momente de declin major de formă, când au coborât în clasament. Și pe fiecare l-a abordat într-un astfel de moment critic al carierei”. 

 

ADVERTISEMENT