News

Medicamentele banale care te transformă în pieton. Ieși pozitiv la testele Poliției și te pot lăsa fără permis de conducere

De ce medicamente trebuie să te ferești atunci când te urci la volan. Vei ieși pozitiv la testele efectuate de Poliție și vei rămâne pieton.
09.01.2024 | 23:03
Medicamentele banale care te transforma in pieton Iesi pozitiv la testele Politiei si te pot lasa fara permis de conducere
Ce medicamente să nu consumi înainte să te urci la volan. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Testele antidrog pe care Poliția le face șoferilor opriți în trafic ar putea ieși pozitive și dacă nu ai consumat substanțe interzise. Responsabile pentru acest lucru sunt anumite medicamente, astfel că este mai bine să nu le iei dacă știi că urmează să te urci la volan.

Ce medicamente să nu iei dacă urmează să te urci la volan

Testele rapide de screening pe care Poliția Rutieră le folosește pentru a stabili dacă șoferii opriți în trafic au consumat sau nu substanțe psihoactive nu sunt întotdeauna precise.

ADVERTISEMENT

Acest lucru înseamnă că cineva poate obține rezultate pozitive chiar dacă nu a consumat droguri și să fie și el surprins să afle că a condus sub influența drogurilor. Iar cel care poate arăta adevărul este testul de sânge.

Analizele sunt făcute la un centru specializat și vor fi efectuate teste de diagnostic. Însă, testele preliminare pot fi declarate pozitive și din cauza unor medicamente pe care șoferul le-a consumat înainte să se urce la volan.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre medicamentele pentru tuse, antivomitive, antibiotice sau antialergice. Deși acestea nu sunt interzise, pot lăsa pe cineva pieton până la probele de sânge.

De ce alte medicamente trebuie să te ferești

Pe de altă parte, și medicamentele pentru diabet sau antitusive pot duce la teste antidrog fals pozitive. Acest lucru este posibil pentru că medicamentele comune, precum cele pentru gripă conțin substanțe precum codeina.

ADVERTISEMENT

Aceasta poate declanșa la rezultate pozitive examinările pentru amfetamine sau opiacee, caz în care polițistul este obligat să suspende permisul celui care a consumat aceste medicamente înainte să urce la volan.

Persoana cu pricina va rămâne fără dreptul de a conduce până când analizele de sânge vor demonstra contrariul. Abia după aceea, șoferul va primi permisul înapoi și va putea să-și folosească mașina.

ADVERTISEMENT

„Pentru mărirea acurateței și selectivității metodei de testare în trafic de către Poliția Rutieră, au fost achiziționate ultimele generații de echipamente Dräger, utilizate totodată și de către majoritatea polițiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă”, a explicat Consiliul Superior de Medicină Legală, conform Pro Motor.

ADVERTISEMENT
Tags: