News

Medicii care îl îngrijesc pe autorul masacrului de la Belgrad sunt şocaţi de comportamentul său. Cum s-a transformat băiatul, în două luni

Medicii care sunt în contact cu băiatul de 14 ani care a comis în luna mai masacrul de la o şcoală din Belgrad sunt şocaţi de comportamentul zilnic al acestuia.
30.06.2023 | 13:47
Medicii care il ingrijesc pe autorul masacrului de la Belgrad sunt socati de comportamentul sau Cum sa transformat baiatul in doua luni
Kosta Kecmanovic nu arată niciun fel de remuşcare pentru masacru
ADVERTISEMENT

Kosta Kecmanovic, copilul de 13 ani care în data de 3 mai a comis masacrul de la Școala Primară „Vladislav Ribnikar”, din Belgrad, ucigând nouă colegi de școală și un agent de securitate, se află internat în Clinica de Neuropsihiatrie pentru copii și tineri din capitala Serbiei, într-o secție specială, şi, deşi se află acolo de aproape două luni, medicii care sunt în contact cu el nu încetează să fie surprinși de comportamentul său.

Băiatul nu arată nicio remuşcare

La Clinică au fost efectuate în ultimele două luni diferite examinări psihologice, experții încercând să pătrundă în mintea lui Kosta, pentru a înțelege ce l-a motivat să comită crimele, dar și pentru a stabili dacă dădea semne că că ar fi capabil de asemenea faptă şi pe care oamenii din jurul său ar fi trebuit să observe. Dar, după cum a aflat publicaţia sârbă Blic, citând sur surse bine informate din clinică, medicii care au avut contact cu băiatul sunt șocați de comportamentul lui zilnic. Cinci lucruri au lăsat o impresie specială asupra lor.

ADVERTISEMENT

După ce a fost dus la Clinică, Kosta nu a dat absolut niciun semn de remuşcare pentru masacrul comis, chiar dacă a luat viaţa mai multor colegi de clasă şi a unui agent de securitate cu care a avut o relaţie destul de apropiată, ancheta relevând că între ei au avut loc schimburi de mesaje text. Conform teoriei „părintelui psihanalizei”, Sigmund Freud, componenta etică a personalității cuiva, care conferă persoanei în cauză standardele morale pe baza cărora se comportă, este supereul. Supraeul se dezvoltă exclusiv în primii cinci ani de viață ai unui copil, ca reacție la pedeapsa sau aprobarea părintească. Făcând acest lucru, copilul „absoarbe” standardele morale ale părinților săi, tradițiile familiei și ale societății în care crește și se formează în el un supraego, care controlează agresivitatea și alte impulsuri social nedorite.

Când un copil are un superego dezvoltat corespunzător, el simte vinovăţie sau anxietate atunci când încalcă standardele etice stabilite de superego-ul său și are nevoie să-și ispășească greșelile. Potrivit publicaţiei Blic, nimic din toate acestea nu există la Kosta.

ADVERTISEMENT

De la bun început, Kosta nu a cerut să-și vadă părinții sau să vorbească cu ei, ci s-a interesat de aceștia doar în contextul dacă îl vor „scoate” din acea instituție. O sursă Blic a subliniat că, în toate acțiunile lui, Kosta se gândește doar la sine însuși.

„Nu manifestă empatie și îngrijorare față de părinții și familia lui, decât dacă are o legătură directă cu confortul lui. De exemplu, atunci când întreabă când familia lui o să facă ceva privitor la eliberarea sa. Evident, nu a planificat acest deznodământ, că va fi într-o instituție, crezând că va fi eliberat imediat. Pentru că avea mai puțin de 14 ani la momentul crimelor și, potrivit legilor sârbe, nu poate fi responsabil penal pentru infracțiunea comisă”, a mai spus sursa Blic. Singurul lucru care este încă necunoscut este relația lui cu sora sa mai mică, de zece ani, cu care împărțea camera de acasă și cu care și-a petrecut cea mai mare parte a timpului.

ADVERTISEMENT

Kosta se crede foarte popular după masacrul de la Belgrad

Descriind starea băiatului la doar câteva zile după masacru, sursa Blic a declarat că băiatul se gândește și se comportă de parcă ar fi o chestiune de zile până va fi liber. Aparent, el era convins că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în primele zile. Cu toate acestea, întrucât în timp şi-a dat seama că șansele să fie eliberat sunt aproape nule, el a început să ceară cu voce tare să fie eliberat în fiecare zi, susținând că „nu mai există niciun motiv pentru care să rămână în spital”.

Kosta pune întrebări de genul „ies azi?” în fiecare zi și, pe măsură ce timpul trece și își dă seama că nu are nicio șansă, a început să insiste asupra unui răspuns pozitiv, argumentând că de când se află în instituție „totul este bine” şi că nu există motive să mai fie închis, din moment ce el este normal. Dar, în ultima vreme, băiatul a început să manifeste o serie de schimbări comportamentale. El a înlocuit relaxarea în pat cu plimbări nervoase prin cameră. După cum dezvăluie sursa lui Blic, băiatul a început să reacționeze violent la motive mici, aproape nesemnificative sau chiar fără niciun motiv.

ADVERTISEMENT

“Dă dovadă de nervozitate prin cuvinte și mișcări, se întreabă și cere din ce în ce mai des. Totuși, totul se învârte mereu în jurul lui și toate întrebările pe care le pune sunt legate exclusiv de el și de confortul lui. Nu îl interesează oamenii din lumea exterioară. Nervozitatea lui nu are legătură cu nicio remuşcare pentru masacru. El este interesat doar de sine însuşi”, a spus sursa. Cu toate acestea, în ciuda faptului că insistă că „totul este în regulă” la el, medicii sunt siguri că există pericolul de a repeta același act, asemănător sau chiar mai crud.

Medicii care sunt în contact zilnic cu Kosta au fost deosebit de șocați că încă din prima zi în care a venit la clinică acesta a fost interesat de răspunsul publicului la masacru. După cum a declarat o sursă familiară cu cazul, așteptările sale au mers atât de departe încât credea că oamenii se vor aduna sub fereastra lui și îi vor scanda numele. Totuși, este evident, mai scrie Blic, că schimbarea comportamentului său din ultimele săptămâni a fost cauzată, printre altele, și de faptul că și-a dat seama că nu a devenit erou, așa a crezut la un moment dat.

ADVERTISEMENT