News

O nouă schemă de tratament pentru pacienții COVID-19. Ce au descoperit medicii din Timișoara: “Scade riscul de a face forme severe”

24.04.2020 | 16:08
O noua schema de tratament pentru pacientii COVID19 Ce au descoperit medicii din Timisoara Scade riscul de a face forme severe
ADVERTISEMENT

Doctorul Virgil Musta, coordonatorul Secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, a anunțat că a implementat o nouă schemă de tratament pentru pacienții COVID-19.

 Schemă nouă de tratament pentru pacienții COVID-19

Doctorul Virgil Musta, a anunțat, vineri, că a introdus un nou protocol pentru tratarea pacienţilor cu infecții COVID-19, ce presupune administrarea de anticoagulante pe lângă antivirale, după ce s-a descoperit că multe dintre decese au fost cauzate de tromboze, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Potrivit medicilor, acestea se administrează preventiv, în cazul formelor uşoare şi la asimptomatici, dar şi curativ.

Coordonatorul din Timișoara a declarat că decizia a fost luată de specialiști în urmă cu aproximativ două săptămâni, după ce echipa COVID a Spitalului “Victor Babeş” a primit mai multe informaţii medicale din surse sigure, referitoare de mecanisme patogenice şi noi studii legate de acestea.

ADVERTISEMENT

În plus, dr. Virgil Musta a spus că a participat la mai multe conferinţe internaţionale cu specialişti în domeniu, pe această temă.

De ce sunt folosite și coagulante pentru bolnavii cu coronavirus

“S-a remarcat că o mare parte din pacienţi prezintă probleme la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral şi poate şi al altor organe şi că, de fapt, una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele. (…).

ADVERTISEMENT

M-am gândit să introduc în protocolul nostru şi terapia patogenică, cât mai devreme, pentru a evita aceste complicaţii, întrucât s-a constatat că, cu cât se acţionează mai devreme, cu atât riscul de a se trece în forme grave scade.

Şi atunci, am creat acest protocol care, pe lângă antivirale, conform protocolului naţional, prezintă şi antiinflamatorii steroidiene şi anticoagulante”, a declarat dr. Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Specialistul afirmă că, în mod normal, la tromboze este predispus organismul persoanelor în vârstă cu o patologie specifică, dar s-a constatat că, în cazul coronavirusului, inflamaţia este cea care produce această hipercoagulabilitate ce apare şi în rândul tinerilor.

“De aceea, unele dintre aceste anticoagulante se dau preventiv, altele curativ, în funcţie de nişte parametri. Noi aplicăm deja această schemă de vreo două săptămâni”, a mai spus coordonatorul secției COVID de la “Victor Babeş” din Timişoara

Specialistul spune că intenționează să colaboreze și cu medicii spitalului de campanie COVID al Ministerului Apărării Naţionale, dacă i se va solicita acest lucru. Unitatea urmează să fie deschisă la Timișoara peste câteva zile.

“Dacă mă solicită, voi merge să văd dacă anumite circuite sunt corecte. Ieri am fost la spitalul din Arad. Noi, medicii, trebuie să ne ajutăm între noi, inclusiv pentru consiliere de diagnostic”, a mai precizat medicul Musta, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT