Meseriile pe care tinerii nu le mai vor. Dacă în trecut absolvenții de liceu se orientau spre anumite domenii care necesitau o pregătire prealabilă intensă, având în vedere concurența acerbă pentru locurile la facultate, acum se pare că situația s-a schimbat.
Tinerii au început să aleagă domenii care nu necesită atât de multă pregătire. Astfel, printre preferințele acestora nu se mai numără Medicina și Dreptul. În acest an, cei mai mulți au ales psihologia.
În topul preferințelor nu mai sunt Medicina sau Dreptul, facultăți pentru care se luptau și câte 90 de candidați pentru un loc. La ora actuală, în top au urcat Psihologia, Limbile Străine şi Informatica, potrivit Observator News. Și Stomatologia se află printre preferințe.
„Din păcate, doleanțele lor s-au schimbat. Când eram eu rezident se mergea mult pe chirurgie, actualmente se merge pe radiologie, endocrinologie, dermatologie”, a transmis rectorul UMF Carol Davila, Viorel Jinga, pentru sursa citată.
Totodată, tinerii din noua generație vor să obțină bani mult mai ușor, sperând să se îmbogățească rapid, spun experții HR. Mulți dintre ei vor să își deschidă propriile afaceri. „Dacă o să meargă totul bine, să îmi deschid un cabinet, și poate să nu mai lucrez”, susține un candidat la Stomatologie.
„Indiferent de vârstă, toți oamenii vor bani mulți și ușor. Pentru tineri este un deziderat care poate fi atins. Nu aș privi asta că ceva rău sau superficial. Aș privi ca un curaj dat și de vârstă și de începutul de drum”, a transmis Oana Datki, expert HR, pentru Observator.
O altă facultate din România, care în urmă cu câțiva ani nu stârnea interesul absolvenților, s-a aflat în acest an în topul preferințelor. Este vorba despre domeniul agriculturii și industriei alimentare. Universitatea de Științele Vieții, din Iași, a avut în 2023 cel mai mare număr de candidați de până acum.
Tinerii spun că au ales acest domeniu fie pentru a duce afacerile de familie mai departe, fie pentru a începe de la zero și pentru a descoperi cum se poate face agricultură performantă, cu ajutorul dotărilor moderne.
„În familie avem în arendă și terenuri proprii, aproximativ 1000 de hectare lucrate. Am hotărât să urmez tot acest domeniu, să mai ajut familia”, a declarat unul dintre studenți, la Digi 24.