Vești bune pentru cei care vor să se angajeze și nu au timp suficient pentru trei sau patru ani de facultate. În România a revenit Facultatea de doi ani, astfel că mulți tineri pot obține rapid o diplomă care le va fi de mare folos atunci când se vor angaja.
Noua lege a educației spune că Facultatea de doi ani reprezintă o soluție având în vedere criza de specialiști de pe piața muncii. Astfel, orice universitate poate organiza astfel de programe. Cursurile sunt ce e drept mult mai scurte, însă studenții reușesc să învețe tot ceea ce este necesar.
Doar Universitățile de Drept, Arhitectură, dar și Medicină sunt singurele care nu pot organiza astfel de programe. În rest, cei intersați pentru o diplomă într-un cu totul alt domeniu pot merge liniștiti la facultate. Și totuși ce meserie poți avea după ce urmează Facultatea de doi ani? În primul rând poți să ajungi informatician, bibliotecar, inginer, dar și economist. Ai nevoie de doi ani de studii, practică, dar și de 60 de credite acumulate.
Cum a reapărut însă Facultatea de doi ani în România? Ministerul Educației susține că unele companii destul de mari au solicitată acest lucru. Unele dintre acestea sunt chiar din domeniul IT, care de altfel oferă și salarii destul de consistente angajaților.
În ceea ce privește studiile angajaților, aceștia au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, spune ministrul Educației. Și totuși ce se întâmplă după ce doi ani de facultate pentru studenți? Fiecare dintre ei are șansa să obțină o diplomă.
Mihnea Costoiu, rector de la Politehnică, spune că tinerii care aleg să învețe aici pot obține o diplomă de subinginer. De asemenea, acesta explică și că Facultatea de doi ani este mai mult decât o postliceală. Mai exact, un student ajunge să învețe concepte și instrumente extrem de importante.
De asemenea, există și o flexibilitate mult mai mare, dar și șansa de a încasa un salariu cât se poate de generos. ”Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie.
Are o flexibiliate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal”, a spus acesta, potrivit observatornews.ro.
Și totuși ce salarii ajungi să încasezi dacă urmezi Facultatea de doi ani? Ionescu George Liviu, director tehnic companie energie sisteme fotovoltaice spune că un debutant de la el încasează chiar și 4.000 de lei. Dincolo de această sumă, compania mai oferă și un training, astfel încât angajatul să știe ce are de făcut.
Și să nu uităm nici de salariile din domeniul IT, care de altfel pot să depășească lunar suma de 1.000 de euro, în funcție de companie, dar și de studiile și experiența pe care viitorul angajat le are în acest domeniu.