News

Meteorologii Accuweather anunță ninsori în România. Unde se va depune strat de zăpadă

Schimbare radicală a vremii, meteorologii au făcut anunțul. Cum a trecut România în doar câteva zile de la căldură la ninsori
18.04.2024 | 10:05
Meteorologii Accuweather anunta ninsori in Romania Unde se va depune strat de zapada
Alertă meteo. Cum s-au transformat condițiile de vară în ploi torențiale și ninsoare. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

După câteva zile cu temperaturi ce au urcat până la 32 de grade Celsius, tipice verii, condițiile meteorologice s-au schimbat radical și vremea s-a răcit semnificativ.

Unde vor cădea fulgii în România

Ploi abundente și un aer mohorât au cuprins întreaga țară, determinând meteorologii să emită mai multe avertismente meteo. De asemenea, a fost dată o alertă pentru ninsori abundente.

ADVERTISEMENT

Furtuna Renata, a venit cu un curent de aer polar în Europa, a pătruns și în România, aducând cu ea ploi torențiale, grindină și rafale puternice de vânt. În zonele din vestul țării, temperaturile au coborât cu până la 25 de grade într-o singură zi, iar în unele regiuni, ninsoarea s-a așternut ca în timpul iernii. Condițiile meteorologice nefavorabile se vor menține pentru câteva zile și este prevăzută chiar și o alertă de ninsoare abundentă.

Odată cu furtuna Renata temperaturile au scăzut semnificativ, iar precipitațiile au acoperit aproape întreaga țară. În plus, specialiștii de la Accuweather au actualizat prognoza meteo și au emis o alertă pentru ninsori abundente.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor furnizate, alerta pentru ninsori abundente este valabilă între joi seara (17 aprilie), de la ora 21:00, și vineri dimineața (18 aprilie), până la ora 02:00. În această perioadă, se așteaptă că în zona Predealului să cadă cantități semnificative de zăpadă.

Cod galben de instabilitate atmosferică

De asemenea, este activ și un avertisment de condiții atmosferice instabile temporar accentuate. Alerta este în vigoare de la 17 aprilie, ora 10:00, până la 18 aprilie, ora 10:00, și afectează regiunile Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și sud-estul Transilvaniei.

ADVERTISEMENT

„În Muntenia, Dobrogea și în sudul Moldovei, precum și în sud-estul Transilvaniei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 45 l/mp”, au transmis meteorologii.

În plus, persistă și avertismentul pentru precipitații abundente, care este valabil în intervalul 17 aprilie, ora 10:00 – 18 aprilie, ora 20:00. Zona afectată de acest avertisment este cea de sud-est a țării.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat, temporar va ploua, iar în jumătatea de sud-est a teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.

Vântul va avea local și temporar intensificări cu viteze în general între 45 și 55 km/h, miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, iar joi (18 aprilie) mai ales în sud. Pe crestele montane vor fi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci în toată țara, iar la altitudini de peste 1500 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, mai precizează meteorologii.

ADVERTISEMENT