News

Vremea a făcut prăpăd în România. Ploi, vijelii și temperaturi scăzute în mijlocul primăverii în majoritatea orașelor din România

Românii se pregăteau bucuroși de minivacanța de Paște, mai ales că meteorologii vorbeau despre o vreme neașteptat de caldă pentru această primăvară.
17.04.2024 | 21:44
Vremea a facut prapad in Romania Ploi vijelii si temperaturi scazute in mijlocul primaverii in majoritatea oraselor din Romania
Vremea a făcut prăpăd în România. Ploi, vijelii și temperaturi scăzute în mijlocul primăverii în majoritatea orașelor din România. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, vremea a luat pe toată lumea prin surprindere, astfel că temperaturile au scăzut brusc, iar asupra localităților din România s-au abătut vijelii însoțite de grindină. Meteorologii vorbesc despre o răcire bruscă a vremii chiar și cu 20 de grade, peste noapte, un fenomen meteo cauzat de o furtună venită dinspre Europa.

Ploi, vijelii și temperaturi scăzute în mijlocul primăverii în majoritatea orașelor din România

Cert e că vremea proastă a făcut prăpăd în țara noastră, copacii au fost puși la pământ și râurile au ieșit din matcă. Din păcate țara noastră nu scapă de temperaturile scăzute, de ploi și de vijelii nici în perioada următoare. Așadar, meteorologii se dau bătuți din făcut prognoze și ne anunță că după mai multe zile când termometrele indicau chiar și 30 de grade, spre final de săptămână termometrele nu vor indica mai mult de 18 grade Celsius în majoritatea zonelor din țară.

ADVERTISEMENT

Există, așadar, diferențe chiar și de 20 de grade Celsius între cât indicau termometrele în urmă cu 24 de ore și cât o fac acum. În Gorj, de exemplu, vântul a doborât copacii care au avariat mai multe mașini. La Tulcea a plouat cu grindină, iar culturile au fost făcute praf, spre disperarea localnicilor de aici.

A fost prăpăd și în localitatea Sarariu din Constanța, acolo unde vijelia i-a speriat pe oameni. Ca scenariul să fie cu adevărat apocaliptic, un râu a ieșit aici din matcă și a trecut peste un drum, spre București, iar mașinile nu au mai putut circula. La munte, în Munții Rodnei, dar și în zonele muntoase din Alba sau Suceava, grindina a fost din nou la ea acasă.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, clujenii au văzut chiar zăpadă. “Ce să zicem. Timpul s-a schimbat foarte mult. Nu ne-am așteptat să vina, ieri a fost frumos. Doar să nu înghețe, că pomii sunt infloriți”, au explicat localnicii. Specialiștii ANM anunță că vremea rea va continua cel puțin o săptămână, după ce acum câteva zile spuneau că vremea va fi neobișnuit de caldă în toată țara.

Elena Mateescu încearcă să explice cum va fi vremea în următoarea perioadă

Directorul ANM, Elena Mateescu, le explica românilor la ce ar trebui să se aștepte în următoarea perioadă din punct de vedere al fenomenelor meteo. ”Astăzi a fost actualizată avertizarea meteorologică de cod galben, pentru că precipitațiile își vor face apariția în special în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei dar și partea de sud-est a Transilvaniei, acolo unde, până dimineață, la ora 10:00, rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben.

ADVERTISEMENT

Aceasta vizează o perioadă de instabilitate accentuată, caracterizată prin averse torențiale, însoțită și de intensificări ale vântului, cu viteze de 60-70 km/h, vijelii, și nu în ultimul rând cantități de apă care pot depăși 25-30 l/mp”, a explicat Elena Mateescu. Mai mult, din vremea neobișnuit de caldă prognozată de meteorologi, acum specialiștii vorbesc despre ninsoare în special în zonele montane.

”Până mâine seară vorbim și de o informare meteorologică, pentru că vor fi precipitații de interes în special în jumătatea sud-estică a țării. Vorbim și de posibilitatea ca la altitudini mai mari de 1500 m să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

ADVERTISEMENT

Scăderea regimului de temperaturi comparativ cu ieri, în care am mai avut valori de 31 de grade în sudul extrem, deja acest lucru se resimte, pentru că astăzi nu vom mai consemna valori mai mari de 18-20 de grade, cu excepția zonei Dobrogei”, a mai transmis Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT