News

Meteorologii avertizează: ”În 50 de ani, Bucureștiul nu va putea fi locuit decent”. Care sunt cauzele

”În 50 de ani, Bucureștiul nu va mai putea fi locuit în mod decent”. Acesta este avertismentul climatologului Roxana Bojariu, în legătură cu efectele schimbării climatice asupra Capitalei.
07.06.2022 | 21:54
Meteorologii avertizeaza In 50 de ani Bucurestiul nu va putea fi locuit decent Care sunt cauzele
Schimbările climatice vor afecta viața cetățenilor din cel mai mare oraș al țării: ”În 50 de ani, Bucureștiul nu va putea fi locuit decent”. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Schimbările climatice tot mai dese și mai intense din ultimii ani își vor pune amprenta asupra celui mai mare oraș al țării. Meteorologii transmit un avertisment sever.

Schimbările climatice vor afecta viața cetățenilor din cel mai mare oraș al țării: ”În 50 de ani, Bucureștiul nu va putea fi locuit decent”

De la an la an, fenomenele meteo extreme au fost tot mai violente în România. Vremea severă a pus stăpânire, în special în sezonul cald, și pe zona Capitalei.

ADVERTISEMENT

Expertul în fenomene climatice extreme, Roxana Bojariu, a explicat la Rfi cum ar putea fi afectată viața în cel mai aglomerat oraș din România, dacă autoritățile locale nu vor lua măsuri pentru adaptarea la condițiile climatice.

Potrivit acesteia, viața în București ar putea deveni un calvar pentru cetățeni în următoarea jumătate de deceniu.

ADVERTISEMENT

”În 50 de ani, sigur nu va putea fi locuit în mod decent, să ai o calitate cât de cât decentă a vieții.

Cu dezvoltarea haotică, cu izolarea asta a solului, cu suprafețe de spații verzi din ce în ce mai mici și cu traficul ăsta, pentru că și el vine cu probleme, pentru că pe lângă aportul de căldură, care poate fi mai mult sau mai puțin important, avem de-a face și cu poluarea locală, care împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele stresului termic și ai probleme de sănătate publică foarte mari”, spune Bojariu.

ADVERTISEMENT

Roxana Bojariu: ”Cetățeanului trebuie să i se ofere posibilitatea de a alege și o cale mai verde de a trăi”

Climatologul Roxana Bojariu mai spune că locuitorilor din Capitală trebuie să li se ofere posibilitatea de a alege și o cale mai verde de a trăi.

Aceasta spune că dezvoltarea haotică din București, făcută pentru profitul unora, a ridicat nivelul de poluare.

ADVERTISEMENT

”Cetățeanului trebuie să i se ofere posibilitatea de a alege și o cale mai verde de a trăi. Așa, într-un oraș ca Bucureștiul, dacă practic încerci să-ți economisești energia sau apa, vedem că din păcate, infrastructura practic risipește mult mai mult decât efortul cetățeanului. Pe urmă, transportul public e o mare problemă.

Nu poți să silești omul doar pentru o chestie abstractă să se chinuie într-un transport public care nu este bun, nu este cel necesar unui astfel de mare oraș, deci omul poate să aleagă transportul public, dar dă-i condițiile și posibilitatea să aleagă.

Încep să se facă lucruri și în București în direcția asta, dar vedem că deceniile din urmă și-au spus cuvântul, practic, noi am ratat o șansă a dezvoltării mai armonioase și am mers pe calea asta de urbanism haotic, în care nu mai contează nimic, decât profitul imediat al celor care se ocupă cu afacerile imobiliare”.

ADVERTISEMENT
Tags: