News

Metoda de angajare care face furori în Vest e acum şi în România. O fabrică oferă 300 de dolari lucrătorilor care recomandă alte persoane

Recomandarea cu recompensă este ultima metodă de angajare, iar ea a pătruns de puţină vreme şi pe piaţa muncii din România.
11.02.2023 | 13:57
Metoda de angajare care face furori in Vest e acum si in Romania O fabrica ofera 300 de dolari lucratorilor care recomanda alte persoane
Recomandarea cu recompensă, ultima metodă de angajare Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În contextul crizei de personal de pe piaţa forţei de muncă, o companie românească a găsit o modalitate ingenioasă de a stimula angajările şi, totodată de a aduce în fabrică oameni de încredere. Angajaţii care recomandă personal demn de a fi cooptat în companie primesc un bonus de 300 de dolari.

Angajaţii aduşi prin recomandare cu recompensă stau mai mult în companie

Metoda premierii angajaţilor care le recomandă patronilor persoane de încredere este răspândită pe scară largă în economiile occidentale, iar acum a început să se înfiripe şi la noi în ţară. Lucrătorii aduşi printr-o astfel de metodă se integrează mai repede şi sunt dispuşi să stea o perioadă mai lungă de timp, spun specialiştii în resurse umane.

ADVERTISEMENT

Tiberiu Stoian este patronul unei fabrici de pungi şi ambalaje din Iaşi şi unul dintre cei care a îmbrăţişat o astfel de metodă de angajare. El şi-a început afacerea încă din 2003, dar de fiecare dată s-a adaptat vremurilor şi a ajuns să aibă în portofoliu clienţi foarte importanţi.

În prezent, compania sa numără aproape 150 de angajaţi, însă Tiberiu încă mai are nevoie de lucrători, specialiştii fiind foarte greu de găsit zilele acestea. Astfel a decis să recompenseze cu 300 de dolari pe cine aduce în companie, spre exemplu, un mecanic cu experienţă.

ADVERTISEMENT

“Pentru că utilajele astea sunt performante, dar, surpriză, nu funcţionează singure niciodată. În acelaşi timp căutăm oameni cu multă experienţă. Ăsta e motivul pentru care suntem dispuşi să oferim o recompensă, dar şi să-i recompensăm aşa cum merită!”, a declarat Tiberiu Stoian, pentru observatornews.ro.

Anunţul s-a răspândit rapid printre angajaţi, care au scotocit în agendele telefonice numele cunoştinţelor sau ale unor foşti colegi de muncă, astfel că după câteva zile la departamentul de Resurse Umane erau depuse deja 17 solicitări de angajare.

ADVERTISEMENT

“Oamenii deja sunt mult mai deschişi unii cu ceilalţi pentru că încrederea deja s-a consolidat în anii trecuţi când au lucrat deja împreună. Este un range in functie de nivelul de senioritate”, a declarat Corina Matei, specialist în Resurse Umane, pentru sursa citată.

Specialiştii spun că şansele ca persoanele angajate în acest fel, prin recomandare cu recompensă, să se adapteze rapid şi să rămână mult timp în companie sunt mult mai mari decât în cazul angajărilor convenţionale. Statisticile arată că o treime dintre salariaţi îşi dau demisia în primele şase luni de la angajare.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, nu mai puţin de 39% dintre candidaţii angajaţi prin intermediul site-urilor de recrutare, respectiv 49% dintre cei recomandaţi, rămân în companie trei ani sau mai mult. Procentul scade la 14% în rândul personalului adus prin metode clasice, anunţuri sau târguri de joburi.

 

ADVERTISEMENT