Life

Metodele ieftine prin care să scapi de țânțari. Sunt naturale și la îndemână

Cum să scapi de țânțari folosind parfumuri și uleiuri naturale. Nu te vei mai confrunta cu înțepăturile deranjante și chiar periculoase.
13.06.2023 | 20:29
Metodele ieftine prin care sa scapi de tantari Sunt naturale si la indemana
Cum să scapi de țânțari. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Acum că vara și-a intrat cu adevărat în drepturi, una dintre cele dese întrebări este cum să sapi de țânțari. Nu doar că înțepăturile lor sunt extrem de deranjante, dar pot fi și periculoase, căci insectele transmit numeroase boli.

Cum să scapi de țânțari cu parfumuri și uleiuri esențiale

Pe timp de vară, una dintre cele mai mari probleme este cea a țânțarilor. Nimic nu este mai enervat atunci când ieși seara la o plimbare în aer liber sau chiar în propria curte, iar aceste insecte nu-ți dau pace.

ADVERTISEMENT

Și nu doar că înțepăturile lor sunt incomode și inestetice, dar mulți oameni mor după ce au fost pișcați de țânțari. Acest lucru se întâmplă deoarece transmite numeroase boli, iar anual sunt înregistrate zeci de mii de decese.

Din fericire, însă, există mai multe metode prin care poți să scapi de țânțari, chiar și bicarbonatul de sodiu ajută. Totuși, un alt inconvenient este că insectele par să fie atrase de mirosurile dulci, ceea ce le supără mai ales pe femei, care nu pot purta parfumul preferat.

ADVERTISEMENT

În acest caz, experții au găsit soluția, o listă cu parfumuri și uleiuri esențiale care țin țânțarii la distanță. De exemplu, săpunurile și uleiurile pe bază de eucalipt s-au dovedit a fi foarte eficiente în acest scop.

La fel de bun în încercarea de a te apăra de țânțari este și uleiul de mentă, a dezvăluit specialistul Bryan Clayton. Mirosul puternic cărora multor oameni le place este detestat de insecte. Pe de altă parte, aplicat direct pe piele oferă și o senzație răcoritoare în zilele toride de vară.

ADVERTISEMENT

Ce alte uleiuri esențiale ajută

Uleiul de neem, extras din semințele arborelui cu același nume este un pesticid natural, folosind de oameni pentru a se apăra de țânțari de generați întregi. Totuși, nu este la fel de eficient pentru toate speciile.

„Acțiunea repelentă a uleiului de neem a fost evaluată împotriva diferitelor specii de țânțari. Două procente de ulei de neem amestecat în ulei de nucă de cocos a oferit o protecție de 96-100% împotriva anofelinelor, 85% împotriva Aedes, 37,5% împotriva Armigeres.

ADVERTISEMENT

În timp ce a prezentat o gamă largă de eficacitate, de la 61-94% împotriva speciilor de Culex. Prin urmare, uleiul de neem poate fi aplicat ca măsură de protecție personală împotriva înțepăturilor de țânțari”, se arată într-un studiu citat de spectacola.ro.

Totodată, uleiul de lavandă te scapă și el de țânțari. Și nu doar că respinge insectele, dar petalele uscate ale florilor au efect calmant asupra mâncărimii cauzate de înțepături, după cum au dezvăluit specialiștii.

ADVERTISEMENT