Life

Mezzosoprana Teresa Berganza a murit la 89 de ani. A urcat pe marile scene ale lumii

Mezzosoprana spaniolă Teresa Berganza a murit vineri, 13 mai 2022, la vârsta de 89 de ani. A fost una dintre cele mai bune voci ale lumii și a urcat pe marile scene.
14.05.2022 | 14:08
Mezzosoprana Teresa Berganza a murit la 89 de ani A urcat pe marile scene ale lumii
Mezzosoprana Teresa Berganza a murit la 89 de ani. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mezzosoprana Teresa Berganza, care a urcat pe cele mai mari scene ale lumii de-a lungul carierei sale artistice, a murit la 89 de ani, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Mezzosoprana Teresa Berganza a murit la 89 de ani

Artista s-a stins din viață pe 13 mai 2022, după cum a anunțat Ministerul spaniol al Culturii, conform sursei menționate. Mezzosoprana Teresa Berganza și-a făcut debutul în 1955 și a urcat pe marile scene ale lumii.

ADVERTISEMENT

“Cu mare tristeţe aflăm despre dispariţia Teresei Berganza.”, a scris pe Twitter Ministerul spaniol al Culturii.

“O viață întreagă dedicată operei. A fost una dintre marile voci feminine de pe scenele din întreaga lume. Vocea ei, eleganța ei, arta ei vor fi mereu cu noi. 

ADVERTISEMENT

Toată dragostea mea pentru familia și cei dragi ai Teresei Berganza.”, a scris Pedro Sanchez, premierul Spaniei.

“A fost o cântăreaţă şi artistă minunată, un mare om şi mai ales o prietenă şi o colegă.”, a scris cântărețul Placido Domingo în mediul online.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Teresa Berganza

Teresa Berganza s-a născut la Madrid, pe 16 martie 1933. S-a specializat în repertoriile lui Rossini și Mozart, dar și în interpretarea personajului Carmen din opera lui Bizet. Performanța artistei sub conducerea lui Herbert von Karajan rămâne una semnificativă.

La nivel internațional a debutat în 1957, la Festivalul de la Aix-en-Provence din Franța. Acolo a avut rolul Dorabella din Cosi fan tutte, de Mozart.

ADVERTISEMENT

Artista a plecat în SUA în 1958, la Dallas, alături de Maria Callas, în Medeea, de Cherubini. A urcat pe marile scene ale lumii, de la Viena la Milano, precum și la Paris, Londra, New York sau Chicago.

A fost prima femeie primită în cadrul Academiei Regale de Arte din Spania. Totodată, a fost doctor onorific al Universităţii Complutense din Madrid. Este considerată una dintre cele mai de renume cântărețe din secolul XX.

A primit însemnele de Cavaler în Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în 2005, din partea Franței.

ADVERTISEMENT
Tags: