News

Mihai Craiu, avertisment în privința siropului de tuse pentru cei care călătoresc cu copiii în țările exotice. Alertă lansată de OMS

Medicul pediatru Mihai Craiu transmite un avertisment în privința siropului de tuse pentru cei care călătoresc cu copiii în țările exotice. OMS a emis, de asemenea, o alertă.
21.06.2023 | 20:16
Mihai Craiu avertisment in privinta siropului de tuse pentru cei care calatoresc cu copiii in tarile exotice Alerta lansata de OMS
Avertisment în privința siropului de tuse pentru cei care călătoresc cu copiii în țările exotice lansat de Mihai Craiu. Sursa foto: captură YouTube / parents.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a transmis un avertisment în privința siropului de tuse pentru cei care călătoresc cu copiii în țările exotice. Situația în unele state este extrem de gravă, cu sute de copii morți.

Avertisment în privința siropului de tuse pentru cei care călătoresc cu copiii în țările exotice lansat de Mihai Craiu

În debutul acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă și a cerut luarea unor acțiuni imediate și coordonate pentru a elimina de pe piață medicamentele neconforme.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat după ce peste 300 de copii au murit din cauza unor siropuri de tuse contaminate cu diverse substanțe toxice. OMS a recomandat celor 194 de state membre să acționeze cât mai repede pentru ”a preveni, detecta și răspunde incidentelor cauzate de medicamente contrafăcute sau contaminate cu substanțe periculoase”.

În acest context, la care se adaugă perioada vacanțelor, medicul pediatru Mihai Craiu vine cu un avertisment pentru cei care călătoresc cu copiii în țările exotice. Sfaturile medicului privesc medicamentația.

ADVERTISEMENT

”Dacă veți merge în călătorie departe, în țări exotice, alături de copiii dumneavoastră, nu cumpărați de acolo medicație pentru copii, fără consult și prescripție medicală.

Eventual documentați-vă anterior călătoriei în țara respectivă. Căci în ultimele zile au fost consemnate decese la copil în Camerun sau Gabon. Pentru părinții foarte speriați/prudenți ar fi utile, în trusa de vacanță, câteva medicamente, cumpărate aici în țară”, scrie medicul, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Sfaturi privind administrarea siropului de tuse

Același medic Mihai Craiu explică faptul că OMS avertizează încă de acum 20 de ani asupra riscurilor asociate folosirii siropurilor de tuse la copiii care nu știu să expectoreze. Vorbim în special de cei cu vârstă sub 5 ani. Mai mult, există țări dezvoltate, precum SUA sau Canada, unde nu se poate cumpăra sirop de tuse pentru copii, fără o prescripție medicală.

Numai în 2022, peste 300 de copii, în principal cu vârsta de sub 5 ani, din Gambia, Indonezia și Uzbekistan au murit din cauza unei leziuni renale acute. Toate au fost decese asociate cu medicamente contaminate, a anunțat OMS.

ADVERTISEMENT

Astfel de medicamente, în special siropuri de tuse, s-au mai vândut sau se mai pot afla la vânzare și în țări precum Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia.

ADVERTISEMENT
Tags: