News

Mii de oameni vor să o adopte pe Aya, bebeluşul născut printre ruinele cutremurului. Inclusiv un prezentator tv se află printre ei

Aya, bebeluşul miracol născut printre dărâmături, are şansa la o viaţă lipsită de griji. Mii de oameni s-au oferit să o adopte
10.02.2023 | 07:14
Mii de oameni vor sa o adopte pe Aya bebelusul nascut printre ruinele cutremurului Inclusiv un prezentator tv se afla printre ei
Aya, la spitalul din Afrin Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cazul micuţei Aya, bebeluşul abia născut, care a fost salvată de sub dărâmături când încă mai era legată cu cordonul ombilical de mama sa, a impresionat o lume întreagă. Cum fetiţa a rămas fără familie, ambii părinţi şi fraţii ei pierind în cutremur, foarte mulţi oameni, din toate colţurile lumii, s-au oferit să o adopte pe Aya, al cărei nume în arabă înseamnă “semn de la Dumnezeu”.

Aya e îngrijită de directorul spitalului din Afrin

Mama, tatăl ei și cele trei surori şi fratele ei au murit după ce cutremurul de luni dimineaţă a lovit orașul sirian Jindires. Aya este acum în spital. “A sosit luni într-o stare atât de proastă, avea umflături, vânătăi, îi era frig și abia respira”, a declarat pentru BBC Hani Marouf, medicul pediatru care o îngrijește.

ADVERTISEMENT

Acum, starea micuţei este stabilă. Videoclipurile cu salvarea Ayei au devenit virale pe rețelele de socializare, o imagine cu un puternic impact emoţional fiind cea în care un bărbat aleargă printre ruine purtând în mâini un copil nou născut acoperit de praf.

Salvatorii l-au înfășat imediat pe copil, pentru că temperatura în Jindires era în jur de zero grade Celsius, și l-au transportat la un spital din oraşul Afrin, aflat în apropiere. Acum, mii de oameni caută detalii pe rețelele de socializare, pentru a o adopta pe Aya.

ADVERTISEMENT

“Mi-ar plăcea să o adopt și să-i ofer o viață decentă”, a scris o persoană, pe Twitter. Un prezentator TV de la televiziunea kuweitiană a spus: “Sunt gata să am grijă și să adopt acest copil… dacă primesc permisiunea legală să fac acest lucru”.

Directorul spitalului din Afrin, Khalid Attiah, a declarat că a primit zeci de apeluri de la oameni din întreaga lume care doresc să o adopte pe Aya. În ciuda solicitărilor, medicul, care are o fiică cu doar patru luni mai mare decât Aya, a spus: “Nu voi lăsa pe nimeni să o adopte acum. Până când rudele sale mai îndepărtate nu ne vor contacta o voi trata ca pe unul dintre copiii mei”.

ADVERTISEMENT

Familia nou-născutei venise la Jindires ca refugiată din instabila provincie siriană Deir al-Zour, aflată în estul ţării. The Guardian a găsit o rudă în viaţă, un unchi al Ayei, Salah al-Badran, care ar putea să o primească în custodie după ce va fi externată din spital

Cu toate acestea, propria sa casă din orașul Jindires, din nord-vestul Siriei, a fost distrusă. El a reușit să scape din clădirea cu un etaj în care locuia, dar acum el și familia sa de 11 persoane locuiesc într-un cort, a declarat unchiul Ayei, pentru Associated Press. “Doar 10% din clădirile de aici sunt sigure pentru a locui, iar restul nu pot fi locuite”, a spus el.

ADVERTISEMENT
Tags: