News

Milan Kundera, marele scriitor ceh, s-a stins din viață. Avea 94 de ani

Milan Kundera, marele scriitor ceh, a murit. Vestea tristă privind decesul romancierului, în vârstă de 94 de ani, a fost dată miercuri.
12.07.2023 | 14:13
Milan Kundera marele scriitor ceh sa stins din viata Avea 94 de ani
Milan Kundera, marele scriitor ceh, a murit. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Milan Kundera, marele scriitor ceh, s-a stins din viață. Anunțul trist privind decesul romancierului a fost făcut, miercuri, de biblioteca cehă care găzduiește colecția autorului, potrivit Reuters.

Milan Kundera, marele scriitor ceh, a murit

Milan Kundera avea 94 de ani și conform reprezentanților Bibliotecii Moravia, una dintre cele mai mari biblioteci din Republica Cehă, moartea s-a produs după o luptă lungă cu o boală.

ADVERTISEMENT

„Milan Kundera a murit ieri la Paris, după o lungă boală”, a declarat Anna Mrazova, purtătoarea de cuvânt a bibilotecii. De asemenea, decesul a fost anunțat de televiziunea publică din Republica Cehă.

Numele marelui eseist este cunoscut în lumea întreagă datorită scrierilor sale. Opera sa a fost tradusă în aproximativ patruzeci de limbi, iar dintre acestea amintim romanele „Insuportabila uşurătate a fiinţei”, „Cartea râsului şi a uitării” și „Ignoranța”.

ADVERTISEMENT

Scriitorul francez, de origine cehă, s-a născut la 1 aprilie 1929 la Brno. În anul 1979 și-a pierdut cetăţenia cehoslovacă, stabilindu-se la Paris. În 2019, Milan Kundera a primit înapoi cetățenia cehă.

„Gluma”, romanul care i-a decis cursul vieții

Marele scriitor s-a făcut remarcat încă din perioada lansării primul său roman, „Gluma”, publicat în 1967. Opera oferea o imagine usturătoare a regimului comunist din Cehoslovacia.

ADVERTISEMENT

Acest roman a decis cursul vieții sale. Susținător al comunismului, încă de la 18 ani, Kundera avea să descopere o altă latură a regimului, după aderarea la partid, când puterea a fost preluată de acesta după al doilea Război Mondial.

Milan Kundera a scris despre impostura socialismului de stat, care împiedica dezvoltarea cunoștințelor. El a atras atenția asupra faptului că scriitorii erau obligați să folosească o „limbă moartă, cea a unui regim autoritar şi nivelator”, pe care o numea drept kitsch.

ADVERTISEMENT

„Am fost şi eu în rond. Era în 1948, comuniştii tocmai triumfaseră în ţara mea şi mă ţineam de mână cu alţi studenţi comunişti. Apoi, într-o zi, am spus ceva ce nu era în regulă, am fost dat afară din partid şi a trebuit să părăsesc cercul”, scria Kundera în „Cartea râsului şi a uitării”.

Marele scriitor a fost exclus din partid, pentru prima data, în 1956. Ulterior, a fost reprimit, iar apoi exclus definitiv înn 1970, în urma participării sale la Primăvara de la Praga din 1968.

ADVERTISEMENT
Tags: