News

Milioane de români vor câştiga bani în plus. De când suntem obligaţi să trecem la salariul minim european

Din 2024, România trebuie să implementeze directiva europeană privind salariul minim. CES recomandă guvernului să înceapă discuțiile cu partenerii sociali.
12.03.2023 | 09:55
Milioane de romani vor castiga bani in plus De cand suntem obligati sa trecem la salariul minim european
Cuantumul salariului minim a fost motiv de proteste în România Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Recomandarea Consiliului Economic Social (CES) apare în cadrul raportului “Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”, prezentat recent.

România trebuie să treacă la salariul minim european

Prin noua directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană se propune promovarea creşterii gradului de adecvare al salariilor minime stabilite prin lege, se stabileşte un cadru de referinţă pentru gradul de adecvare al salariilor minime legale și, totodată, se îmbunătățește accesul efectiv la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim în temeiul legislaţiei naţionale.

ADVERTISEMENT

În cadrul aceluiași raport, experții CES mai recomandă asigurarea spaţiului şi cadrului de negociere colectivă pentru partenerii sociali, conform noii Legi a Dialogului Social, precum și agrearea unui cadru de negociere a salariului minim care să conţină atât o componentă de analiză a datelor, cât şi una de negociere între partenerii sociali pe baza acestor date.

O altă recomandare adresată de CES guvernului este aceea ca discuţiile în acest cadru să înceapă cu minimum 6 luni înainte de finalul anului pentru ca decizia să poată fi comunicată companiilor cu minimum 3 luni înainte de intrarea ei în vigoare.

ADVERTISEMENT

Salariul minim european trebuie implementat până în 2024

“Salariul minim european se va aplica, în doi ani de zile şi în România, în caz contrar riscând sancţiuni UE”, explica europarlamentarul Gheorghe Falcă, în iunie 2022, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

Europarlamentarul a precizat și ce înseamnă concret această transpunere a directivei în legislația națională: “În România, în doi ani de zile vom avea salariu minim european, adică salariu minim naţional calculat pe legislaţia salariului minim european”.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Dragoş Pîslaru, eurodeputat REPER, a explicat cum va funcționa salariul minim în contextul implementării noii directive europene. “Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame.

Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta.

ADVERTISEMENT

E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, declara în septembrie negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

Creștere de circa 500 de lei

“Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional.

Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face”, a mai declarat Dragoş Pîslaru.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie