News

Salariul minim european poate aduce românilor cu 500 de lei în plus, pe lună. Anunțul europarlamentarului Dragoș Pîslaru

Fostul ministru al muncii Dragoș Pîslaru anunță că salariul minim din România ar trebui să crească cu 500 de lei, după o decizie la nivel european.
13.09.2022 | 21:34
Salariul minim european poate aduce romanilor cu 500 de lei in plus pe luna Anuntul europarlamentarului Dragos Pislaru
Salariul minim în România ar putea crește cu 500 de lei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asta, în contextul în care Parlamentul European va adopta o directivă care să adopte un salariu minim european.

Salariile din România ar putea crește cu 500 lei

Așadar, un angajat cu salariu minim în România va câștiga cu 500 de lei în plus, pentru că salariul minim european se va calcula în funcție de salariul mediu pe economie din fiecare stat membru al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

”Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame.

Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta.

ADVERTISEMENT

E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat Dragoș Pîslaru pentru News.ro.

Europarlamentarul REPER nu a explicat cum își vor permite firmele din România să suporte un astfel de salariu majorat brusc peste noapte.

ADVERTISEMENT

”Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare.

Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, a completat Pîslaru.

ADVERTISEMENT

După directiva europeană salariul minim în România ar trebui să fie 2000 de lei net. Cu toate acestea, este imposibil ca mediul economic din țara noastră să poată susține o astfel de creștere.

ADVERTISEMENT
Tags: