Life

Mineralul ”magic” din adâncurile Pământului. Proprietățile sale i-au uimit pe cercetători

Zăcământul ”magic” care se găsește în solul de pe planeta noastră. Însușirile sale i-au impresionat pe oamenii de știință.
20.02.2024 | 07:09
Mineralul magic din adancurile Pamantului Proprietatile sale iau uimit pe cercetatori
Zăcământul ”magic” care se găsește în solul de pe planeta noastră. Însușirile sale i-au impresionat pe oamenii de știință. Sursa foto: wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Mineralul “magic” din adâncurile Pământului. Proprietățile sale i-au uimit pe cercetători. Este foarte rar și se formează numai prin presiunea extremă, cum ar fi sarcina de strivire la aproximativ 515 kilometri în adâncul mantalei.

Zăcământul ”magic” care se găsește în solul de pe planeta noastră. Însușirile sale i-au impresionat pe oamenii de știință

Zăcământul ”magic” care se găsește în solul de pe planeta noastră. Însușirile sale i-au impresionat pe oamenii de știință datorită faptului că poate „stoca apă”, dar și pentru că se formează doar sub presiunea intensă întâlnită spre centrul Terrei.

ADVERTISEMENT

Se găsește la o mare adâncime și deține tot felul de secrete despre Pământ și formarea continentelor. Este foarte puțin cunoscut de oameni, însă cercetătorii susțin că acest mineral a supraviețuit unei călătorii impresionante.

Se numește Ringwoodita și reprezintă un diamant cu aspect lipsit de valoare, însă care înglobează o bucățică minusculă dintr-un mineral de olivină numit ringwoodita. Are o culoare albastră intensă și a fost denumită după geofizicianul și geochimistul australian Ted Ringwood.

ADVERTISEMENT

Omul de știință a prezis că structura sa ar putea exista, drept dovadă a fost descoperit prima oară în anul 1969. Mineralul se afla într-un fragment din meteoritul Tenham, o rocă spațială care a fost atrasă de Australia.

Ringwoodita, un mineral care „stochează apă”

Ringwoodita este un mineral impresionant și prin intermediul structurii sale pentru că face parte din categoria spinelurilor, un grup de minerale care cristalizează în formă de cub. De asemenea, este o formă cristalină alternativă (un polimorf) a mineralului olivină.

ADVERTISEMENT

Ambele sunt silicați de magneziu, dar numai olivina conține și fier. Oamenii de știință susțin că acest mineral este excelent la stocarea apei. Atomii de oxigen și hidrogen care alcătuiesc „lichidul vieții” pot lua locul atomilor de magneziu și al oxizilor din cadrul mineralului, grupați sub formă de hidroxil.

„Acest mineral este, de fapt, confirmarea faptului că există o cantitate foarte, foarte mare de apă care este prinsă într-un strat foarte distinct în adâncul Pământului.

ADVERTISEMENT

Aceste diamante de înaltă presiune oferă o fereastră către adâncurile Pământului”, a declarat Graham Pearson, autorul principal al studiului și geochimist la Universitatea Alberta din Canada, scrie scientificamerican.com.

„Ringwoodita este ca un burete care absoarbe apa. Există ceva foarte special în structura cristalină a ringwooditei care îi permite să atragă hidrogenul și să rețină apa”, a explicat geofizicianul Steve Jacobsen.

Prima mostră de rocă terestră de ringwoodita a fost confirmată prima oară în 2014, într-un mic diamant „ultraprofund”. Cercetătorii au fost foarte entuziasmați pentru că aceste diamante ultraprofunde se formează adesea în zona de tranziție.

Mai exact, este vorba de regiunea din interiorul Pământului care separă mantaua superioară de cea inferioară și care se află la o adâncime cuprinsă între 410 și 660 de kilometri sub suprafață. Totodată, s-a confirmat că apa este prezentă la adâncimi mari sub picioarele noastre.

ADVERTISEMENT