News

Ministerul de Externe al Rusiei amenință România: „Decizia de a expulza angajați diplomatici ruși nu va rămâne fără un răspuns adecvat”

Ministerul de Externe al Rusiei amenință România: „Decizia de a expulza angajați diplomatici ruși nu va rămâne fără un răspuns adecvat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova
07.04.2022 | 23:27
Ministerul de Externe al Rusiei ameninta Romania Decizia de a expulza angajati diplomatici rusi nu va ramane fara un raspuns adecvat
Ministerul de Externe al Rusiei amenință România: „Decizia de a expulza angajați diplomatici ruși nu va rămâne fără un răspuns adecvat”
ADVERTISEMENT

Federația Rusă s-a arătat foarte iritată de decizia României de a expulza zece persoane din aparatul Ambasadei de la București și a amenințat cu un „răspuns adecvat”.

Ministerul de Externe al Rusiei amenință România

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România a fost publicat „Comentariul purtătorului de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova în legătură cu declararea ca „personae non gratae” a unor diplomați ruși în România, 6 aprilie 2022”.

ADVERTISEMENT

Pe 5 aprilie, autoritățile române, sub un pretext inventat, au declarat ca „personae non gratae” zece diplomați ai Ambasadei Rusiei la București”, a declarat Zaharova, potrivit sursei citate.

Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziția României cu privire la crimele de la Bucea și alte localități din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei”, mai acuză purtătoarea de cuvânt al MAE rus.

ADVERTISEMENT

„Demersul României, parte a unei campanii declanșate de SUA”

Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanșate de SUA și aliații lor europeni pentru a discredita operațiunea militară specială desfășurată de Rusia pentru protejarea populației civile din Donbass, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, se mai arată în considerațiile Mariei Zaharova.

Mesajul continuă cu acuzații contra țării noastre, potrivit cărora România ar fi dat dovadă de ostilitate față de Federația Rusă, atitudine care a dus la un „impas profund” în relațiile bilaterale.

ADVERTISEMENT

Prin eforturile Bucureștiului, relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acțiuni ostile ale părții române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat și ale conlucrării. O astfel de evoluție nu este alegerea noastră și provoacă regrete profunde”, mai spune Zaharova.

Mesajul se încheie cu o amenințare: „Desigur, decizia de a expulza angajați diplomatici ruși din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat”.

ADVERTISEMENT

Sute de diplomați ruși, expulzați din țările europene, pentru încălcări ale Convenției de la Viena

Reamintim că, marți, România s-a alăturat listei țărilor care au expulzat diplomați ruși. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a anunțat că l-a convocat la sediul MAE pe ambasadorul Federației Ruse, Valeri Kuzmin, pentru a fi informat cu privire la decizia de expulzare a 10 persoane din Ambasada Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. (…)

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se arăta în comunicatul ministerului.

ADVERTISEMENT