News

Ministerul de Finanțe asmute poliția asupra comercianților. Statul vrea să scoată bani dintr-o sursă de venit la care renunțase

Parlamentarii PSD au preluat o inițiativă a Ministerului de Finanțe prin care polițiștii și jandarmii vor primi din nou dreptul de controla proveniența mărfurilor comercianților.
10.05.2023 | 12:43
Ministerul de Finante asmute politia asupra comerciantilor Statul vrea sa scoata bani dintro sursa de venit la care renuntase
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, vrea ca polițiștii să controleze proveniența mărfurilor din camioane/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un număr de 88 de parlamentari ai PSD și-au pus semnăturile pe un proiect de lege depus la Senat prin care polițiștii și jandarmii vor putea din nou să facă controale privitoare la existența autorizațiilor de comerț și a provenienței mărfurilor acestora indiferent de locul în care se află, pe timpul transportului, depozitării sau comercializării.

Vid legislativ după abrogarea unei legi

Proiectul de lege este copiat integral după textul unui proiect de ordonanță de urgență pe care Ministerul de Finanțe a pus-o în dezbatere publică la finele lunii martie, dar pe care a renunțat să o mai pună pe ordinea de zi a unei ședințe de Guvern. În esență, proiectul vizează reinstituirea unor prevederi legale care au fost în vigoare până în 2020, dar pe care tot Parlamentul le-a abrogat, cu un vot aproape unanim, inclusiv din partea parlamentarilor social-democrați.

ADVERTISEMENT

Legea 12/1990 era menită să combată activitățile ilicite de producție, comerț sau prestări de servicii și menționa o serie de obligații ale comercianților și de interdicții care-i vizau. În 2020, un grup de parlamentari USR cărora li s-au alăturat și câțiva de la PSD și-au pus semnăturile pe un proiect de modificare a Legii 12/1990 prin care vizau renunțarea la unele cerințe birocratice devenite inutile, precum și la eliminarea altor prevederi care se regăseau în alte acte normative.

Numai că pe parcursul din Parlament al proiectului s-a ajuns la concluzia că este mai bine ca Legea 12/1990 să fie abrogată cu totul, inclusiv o prevedere care s-a dovedit ulterior esențială, anume interzicerea efectuării de activități de producție, comerț sau prestări de servicii, după caz, cu bunuri a căror proveniență nu este dovedită.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă s-a considerat că verificarea provenienței ar trebui să rămână atribuția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), care ar trebui să aplice și amenzile care se impun. Forma finală a proiectului a fost adoptată în Camera Deputaților, forul decizional, cu 269 de voturi favorabile și o singură abținere.

Statul vrea să obțină venituri la care renunțase de bunăvoie

Atunci au reacționat negativ sindicaliștii din Europol care și-au dat seama că polițiștii nu vor mai avea atribuții de control asupra autorizațiilor și provenienței mărfurilor, îndeosebi în cazul vânzătorilor din piețe sau celor ambulanți. „Polițiștilor le-a fost luată o atribuție destul de importantă, întrucât în fiecare an, în perioada sezonului estival, acționau pe litoralul românesc unde desfășurau activități de combatere a activităților de comerț ilicit care puneau efectiv în pericol siguranța consumatorilor”, se spunea într-un comunicat din 7 noiembrie 2020 al Europol.

ADVERTISEMENT

Însă comercianții au scăpat nu doar de polițiști, ci și de jandarmi, funcționarii primăriilor sau ANAF care nici ei nu mai aveau dreptul să controleze marfa transportată sau depozitată de producători și comercianți. În expunerea de motive a proiectului de lege depus acum de PSD se spune că, în perioada 2015-2020, doar ANAF a dat amenzi de 240.000.000 lei și a confiscat mărfuri de 360.000.000 lei, fie pentru că unii comercianți nu aveau autorizație, fie nu avea documentele de proveniență a mărfii, precum factura, avizul de însoțire a mărfii, documentele vamale.

Acest izvor de venituri pentru Ministerul de Finanțe a secat aproape complet după abrogarea din 2020 întrucât ANPC nu are suficiente cadre pentru a face controalele la același nivel precum o făceau primăriile, polițiștii și jandarmii, mai ales că angajații MAI puteau opri din circulație camioanele pentru verificarea provenienței mărfii.

ADVERTISEMENT

Documente justificative pentru comerțul online

Mai mult, a crescut și miza acestor controale întrucât în momentul de față nu mai este vorba doar de amendarea unor mici comercianți care vând diverse mărunțișuri la un colț de stradă sau de intermediarii din piețe care cumpără ieftin de la țărani ca să vândă scump la mușteriii de la oraș. Extinderea spectaculoasă a comerțului online i-a făcut pe cei de la Fisc să-și dea seama că o activitate economică dinamică presupune un risc major de evaziune fiscală.

Astfel, în preambulul proiectului de ordonanță al Ministerului Finanțelor Publice, se spune că reintroducerea controalelor de către poliție, jandarmi și Autoritatea Vamală Română este necesară „ținând seama de faptul că fenomenul evazionist este amplificat de diversificarea accentuată a posibilităților de comercializare, chiar exponențială în mediul online în care, în foarte multe cazuri, circuitul de comercializare este unul relativ opac, dificil de reconstituit, iar bunurile deținute nelegal sunt transportate din depozite nedeclarate direct la cumpărătorul final și având în vedere că acest fenomen negativ este favorizat de extinderea potențialelor surse de bunuri ce pot fi depozitate și comercializate nelegal pe teritoriul național.

Însă ulterior MFP a retras proiectul de ordonanță de urgență din dezbatere publică, însă textul redactat de către cei din subordinea ministrului Adrian Câciu s-a regăsit integral în proiectul de lege depus marți la Senat de către parlamentarii PSD. Singura contribuție originală a acestora este că au trebuie să elaboreze o expunere de motive care să însoțească textul scris la minister.

Potrivit proiectului, desfășurarea de activități economice neautorizate se sancționează cu amendă de la 500 la 1.500 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 la 35.000 lei pentru persoane juridice. În cazul lipsei documentelor justificative, amenda este rămâne aceeași pentru persoanele fizice, dar scade pentru persoanele juridice, fiind fixată între 20.000 și 30.000 de lei. De asemenea, proiectul detaliază procedura confiscării sau indisponibilizării mărfurilor în aceste situații.

ADVERTISEMENT