News

Ministerul Dezvoltării, dat afară din Palatul Parlamentului din cauza lenei. N-a fost în stare să-și amenajeze birourile

16.10.2020 | 16:14
Ministerul Dezvoltarii dat afara din Palatul Parlamentului din cauza lenei Na fost in stare sasi amenajeze birourile
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară prevede scoaterea trecerea unei părți a Palatului  Parlamentului  din administrarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației  în cea a Senatului. Ministerul primise o parte din corpul B3 pentru un nou sediu, dar în doi ani și jumătate nu a făcut nimic cu acest spațiu.

Cei din Ministerul Dezvoltării se plângeau că au cinci sedii diferite împânzite prin București, iar acest lucru are consecințe directe asupra activității funcționarilor, așa că  Parlamentul a renunțat la o parte din spațiile pe care le avea în administrare pentru MLPDA.

ADVERTISEMENT

Cum în doi ani și jumătate de când a primit cadoul de la Parlament nici măcar nu a început lucrările de amenajare, Ministerul Dezvoltării riscă să i se ia sediul pe care nu a fost în stare să-l ocupe.

Ministerul Dezvoltării, cu mâna întinsă la Parlament

În 2018, ministru al Dezvoltării Regionale era Paul Stănescu, iar acesta a obținut acordul președintelui de atunci al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pentru ca ministerul să se mute din cele cinci sedii în corpul B3 din Palatul Parlamentului, spațiu de 13.425 m².

ADVERTISEMENT

Spațiul respectiv fusese alocat în 2016 și Ministerului Fondurilor Europene, dar a fost socotit ca unul inadecvat din cauza degradării respectivei zone a clădirii. În aceste condiții, Camera Deputaților a cheltuit 141.500 de euro pentru lucrări de renovare și igienizare a corpului de clădire, înainte să-l cedeze Ministerului Dezvoltării, scria profit.ro în urmă cu doi ani.

Ministerul Dezvoltării încă mai are de făcut hârtii

Cedarea a avut loc în două etape. Inițial, în martie 2018, Camera Deputaților, ca administrator al spațiului, l-a cedat pentru folosință gratuită pentru un an. În iulie, imobilul a fost trecut cu totul în administrarea ministerului prin Legea 205/2018, Teoretic, mutarea a devenit posibilă încă din primăvara lui 2018, mai ales că spațiul fusese deja renovat pe banii Camerei.

ADVERTISEMENT

Practic, până în acest an nu s-a făcut absolut nimic pentru ca Ministerul Dezvoltării să preia efectiv spațiul acordat. Ministerul care este responsabil cu marile proiecte de lucrări publice ale țării nu a fost capabil nici măcar să-și mute birourile dintr-o clădire în alta.

Într-un răspuns la o solicitare FANATIK, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a precizat că în 2018 obiectivul a fost dat pe mâna Companiei Naționale de Investiții pentru reabilitare și dotare. De atunci nu s-a întâmplat mai nimic, abia în acest an fiind demarate demersuri birocratice pentru începerea mutării.

ADVERTISEMENT

În cursul anului 2020, obiectivul a fost prezentat și avizat în sedința CTE – M.L.P.D.A., urmând ca, în conformitate cu prevederile Legii 500/2002, să fie prezentat consiliului interministerial MLPDA.  În urma obţinerii avizului Consiliului interministerial, se impune promovarea unui proiect de HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții”, se arată în răspunsul Ministerului Dezvoltării.

În răspuns nu se face nicio estimare asupra datei când mutarea ar putea fi realizată, lucru cumva firesc în condițiile în care nici măcar proiectul de Hotărâre de Guvern pentru indicatorii tehnico-economici nu a fost elaborat.

Senatorii vor să dea Ministerul afară ca să se mute ei în loc

Lentoarea MLPDA a provocat iritare printre senatori care de ani de zile se lamentează că nu beneficiază de aceleași condiții precum colegii lor de la Camera Deputaților, fiind nevoiți să lucreze în spații înghesuite. Astfel că senatorul Șerban Nicolae (PSD) a inițiat un proiect de lege prin care corpul B3 ar urma să fie trecut în administrarea Senatului.

Expunerea de motive a proiectul evocă chiar faptul că Ministerul Dezvoltării nu au făcut nimic cu acest spațiu: „Nici până în prezent, după doi ani, nu au fost realizate operațiunile de investiții și transfer ale ministerului respectiv în spațiile menționate și nu există, practic, nici un fel de concretizare a unui asemenea transfer.

Șerban Nicolae ar vrea ca spațiul să fie alocat Senatului, mai ales că funcționarea altei instituții ar crea probleme de administrare. „Aceste spații din Corpul B3 din cadrul imobilului „Palatul Parlamentului” sunt, practic, înconjurate de spații administrate de Senat, avand și unele zone de exploatare comună cu Senatul. Practic, pe configurația actuală, orice altă instituție publică ar prelua administrarea spațiilor în cauză, ar întâmpina și ar crea dificultățile rezultate din suprapunerea cu zonele comune și de contact cu cele pe care le utilizează Senatul”, argumentează senatorul.

Proiectul său a intrat deja în procedură parlamentară la Senat primind avize favorabile de la Comisia juridică și Comisia de buget-finanțe, urmând ca în scurt Comisia de administrație să elaboreze raportul care va fi supus aprobării plenului.

ADVERTISEMENT