News

Ministerul Finanțelor anunță modificări importante în sistemul e-Factura. Ce se întâmplă cu facturile duplicate

Ministerul Finanțelor anunță o serie de îmbunătățiri în sistemul e-Factura. Problema facturilor duplicate va fi rezolvată.
18.01.2024 | 20:00
Ministerul Finantelor anunta modificari importante in sistemul eFactura Ce se intampla cu facturile duplicate
Vești bune de la Ministerul Finanțelor: sistemul e-Factura a fost îmbunătățit. Facturile duplicate vor fi respinse. Sursa foto: agerpres.ro
ADVERTISEMENT

Teoretic, de la 1 ianuarie 2024, locul facturii pe hârtie ar trebui să rămână doar în arhive. Ministerul Finanțelor (MF) a pus la dispoziție sistemul de facturare electronică – e-Factura – ce permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor.

Vești bune de la Ministerul Finanțelor: sistemul e-Factura a fost îmbunătățit. Facturile duplicate vor fi respinse

Într-un comunicat emis joi, 18 ianuarie, oficialii ANAF anunță că problema facturilor duplicate în noul sistem RO e-factura va fi rezolvată. După implementarea sistemului, una dintre problemele pe care le-a întâmplinat mediul de afaceri din România cu implementarea sistemului RO e-factura a fost dublarea facturilor în sistem.

ADVERTISEMENT

Acum, companiile primesc o veste bună din partea ANAF. Doina Sandu, Consilier Superior, Biroul Elaborare Strategie și Informatizare, Unitatea de management a Informației din Agenția Națională de Administrare Fiscală, anunță că problema dublării facturilor este rezolvată.

De marți, 16 ianuarie, sistemul nu mai permite introducerea facturilor duplicat și se lucrează la posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului (autofacturarea). Până în prezent, 10 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 45 miliarde de lei,

ADVERTISEMENT

Aşa cum MF a precizat în cursul săptămânii trecute, pentru identificarea unor posibile îmbunătăţiri care să asigure sinergia platformelor de facturare furnizate de companiile care oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, experţii instituţiei au invitat reprezentanţii acestor companii să colaboreze pentru a optimiza soluţiile tehnice, astfel încât adaptarea la sistem să fie cât mai fluidă şi eficientă. În acest sens, în cursul acestei săptămâni au fost organizare două întâlniri în format online, la care au participat aproximativ 175 persoane.

În cadrul discuţiilor s-a pus accentul pe monitorizarea evenimentelor care au loc în aplicaţii, a eventualelor erori punctuale întâmpinate, şi pe soluţionarea sesizărilor primite de către echipa de asistenţă.

ADVERTISEMENT

Întâlnirile în acest format vor fi organizate zilnic în următoarea perioadă, pentru a evalua orice posibile îmbunătăţiri care pot să sprijine creşterea eficienţei operaţionale a e-Factura”, se arată într-un comunicat al MF.

Altă modificare importantă: se lucrează la posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului – autofacturarea

Din 1 ianuarie până în prezent, s-au realizat o serie de corecții la aplicația de completare oferită gratuit de MF/ANAF, pe baza feedback-ului primit de la utilizatori.

ADVERTISEMENT

Pe lângă problema facturilor duplicate, un nou pas la care se lucrează este posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului (autofacturarea), se arată într-un comuniat transmis de Ministerul de Finanțe.

Puţini credeau că vom fi a patra ţară din Uniunea Europeană care reuşeste să implementeze acest sistem, despre care am spus de la bun început că este vital pentru lupta noastră cu evaziunea. Iată că până acum nu au fost intervale de timp în care sistemul să nu funcţioneze.

Echipa CNIF/ANAF a început să lucreze de aproape cu firmele care oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, pentru ca orice îmbunătăţiri care pot să facă mai uşoară viaţa contribuabililor să fie implementate. Nu excludem că pot să apară dificultăţi şi că pot fi identificate aspecte care necesită îmbunătăţiri, tocmai de aceea abordarea este una cât se poate de constructivă; suntem lângă contribuabili şi nu se aplică niciun fel de sancţiuni până în aprilie. Ne-am angajat să fim flexibili şi receptivi la feedback, cred că asta este cel mai important.

În final, cu siguranţă vom depăşi toate dificultăţile şi ne vom asigura că sistemul e-Factura este o soluţie robustă şi adaptabilă la nevoile în continuă schimbare ale mediului de afaceri”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună...
Și-a luat bagajele și a plecat: decizia lui Radu Drăgușin, la o lună de la transferul la Tottenham
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru...
Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru „plăceri sexuale”. Acum lucrează în România
Un activist rus susține că Alexei Navalny a fost ucis cu o tehnică...
Un activist rus susține că Alexei Navalny a fost ucis cu o tehnică KGB: „Se întâmplă în câteva secunde, dacă agentul e unul experimentat”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
Bătrâna de 85 de ani care a provocat un accident cu 3 morţi...
Bătrâna de 85 de ani care a provocat un accident cu 3 morţi în 2019, condamnată
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple....
„Nu vă puneți iPhone-ul într-o pungă de orez”: avertismentul oficial de la Apple. Ce ar trebui să faceți dacă se udă telefonul, de fapt?
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre...
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre victime este în sală. Reacția imeediată a tatălui
Ultimele informații despre Ioana Băsescu. Ce se întâmplă, de fapt, cu fiica fostului...
Ultimele informații despre Ioana Băsescu. Ce se întâmplă, de fapt, cu fiica fostului președinte
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât...
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât să stau să sufăr? Trebuia să-mi văd de viață”
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta