Life

Ce trebuie să știe toți românii în 2024. Când se prescriu, de fapt, facturile neplătite, datoriile la bancă și la ANAF

Informația pe care trebuie să o cunoască toți românii în anul 2024. Când se vor prescrie facturile neplătite și datoriile la bancă și ANAF.
14.01.2024 | 10:00
Ce trebuie sa stie toti romanii in 2024 Cand se prescriu de fapt facturile neplatite datoriile la banca si la ANAF
Ce se întâmplă cu facturile neplătite și datoriile la ANAF în 2024. Sursa foto: colaj Fanatik/ Inquam/ Octav Ganea/ George Călin
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe toți români care au facturi neplătite sau datorii la bancă și la ANAF. Ce spune legislația din România despre momentul în care aceasta ar putea fi prescrise în anul 2024.

Informația pe care trebuie să o știe toți cei care au facturi neplătite

Mii de români strâng an de an datorii către ANAF. Cum mulți nu se descurcă cu veniturile mici, o mare parte dintre ei sunt nevoiți să apeleze la credite de la bănci pentru a putea să-și cumpere o casă, o mașină sau pentru a-și duce traiul de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Chiar și facturile tot mai mari la energie sau utilități le-au dat mari bătăi de cap, astfel că mulți speră să scape într-un fel sau altul de datorii. Și în anul 2024, se păstrează legislația în domeniu valabilă în ultimii trei ani.

Astfel că, atunci când vine vorba despre datorii bănești sau civilă, termenul de prescriere este de trei ani. În același timp, datoriile către stat termenul ajunge până la cinci ani și începe de la prima dată scadentă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cazul unui împrumut bancar, fiecare român trebuie să știe la ce riscuri se expune în cazul în care există posibilitatea de a nu-și mai permite să îl achite în viitor, dar și să știe care îi sunt drepturile.

Termenul de prescriere este de cinci an, dar acesta depinde de mai multe aspecte. Termenul pornește, de fapt de la data de 1 iulie a anului următor faţă de cel pentru care este datorată obligaţia fiscală.

ADVERTISEMENT

Ce spune legea

De prescrierea datoriilor în raport cu statul se ocupă Codul de Procedura Fiscală, iar pentru cele de altă natură se activează Codul de Procedura Civilă. Ele au ca scop crearea unui cadru legislativ pentru ca debitorul și creditorul să aibă parte de o colaborare sinceră.

Așa cum am menționat anterior, datoriile civile sau comerciale neplătite se prescriu în trei ani, iar cele către stat în cinci, ceea ce înseamnă că dacă banca, de pildă, nu a solicitat procedura de executare silită în maxim trei ani de la ultima plată înregistrată, dreptul se prescrie și nu mai poate fi exercitat.

ADVERTISEMENT

Important este că orice sumă achitată în acest timp va întrerupe prescripția. Iar dacă creditorul a demarat executarea silită cu câteva zile înainte de termen, iar procedura se prelungește și după acest moment, rămâne valabilă și irevocabilă.

Cât despre anumite facturi neplătite, termenul de prescriere este tot de trei ani. Concret, după 60 de zile de la momentul în care o factură nu a fost plătită, banca poate cere executarea silită, iar dacă în termen de trei ani nu o face, datoria va fi ștearsă.

ADVERTISEMENT
Tags: