News

România intră în alertă epidemiologică din cauza gripei. Ce restricții se vor impune

Ministerul Sănătății declară stare de alertă epidemiologică din cauza gripei. Măsurile suplimentare care au fost luate pentru sănătatea publică.
01.02.2024 | 18:48
Romania intra in alerta epidemiologica din cauza gripei Ce restrictii se vor impune
După creșterea alarmantă a cazurilor de gripă, autoritățile declară stare de alertă epidemiologică. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numărul mare de cazuri de gripă bagă România în stare de alertă epidemiologică. Alerta a fost emisă pentru a se asigura că spitalele și personalul medical sunt pregătiți să trateze un număr mai mare de pacienți cu gripă. Autoritățile insistă pentru vaccinarea antigripală în această perioadă.

Stare de alertă epidemiologică: România este în a treia săptămână de creștere a cazurilor de gripă

Starea de alertă epidemiologică a fost instituită la câteva ore după ce ministrul sănătății spunea că România ar putea scăpa de gripă până la sfârșitul acestei săptămâni.

ADVERTISEMENT

„Este vorba despre o a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numește săptămână epidemică. Nu este nimic diferit de față de situația de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic”, a spus ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Nu se vor impune restricții pentru populație

Totuși, nu vor fi impuse restricții pentru populație în timpul acestei alerte epidemiologice. Aceasta înseamnă că oamenii își pot continua activitățile de zi cu zi, dar ar trebui să fie atenți la semnele și simptomele gripei și să acționeze în consecință.

ADVERTISEMENT

„Nu are niciun fel de legătură (cu restricțiile pentru populație – n.r.). Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecții respiratorii încât să putem să asigurăm toată resursa necesară în unități sanitare”, a spus ministrul Rafila.

Alerta a fost emisă pentru asigurarea resurselor necesare, cum ar fi medicamentele antivirale și echipamentul de protecție pentru personalul medical.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri se impun în spitale și școli

În spitale se vor lua măsuri privind realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, iar dacă se îmbolnăvesc să se izoleze la domiciliu, se impune purtarea de măști, mănuși, halate de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții.

De asemenea, vizitele la pacienții internați se vor restricționa, iar stocurilor de antivirale se vor asigura din timp, mai ales de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

ADVERTISEMENT

În ce privește școlile triajul se va realiza zilnic, copiii care au simptome să rămână acasă, va trebui să se asigure materiale pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor, aerisire periodică și să se respecte regulile tusei și strănutului.

ADVERTISEMENT