News

România se confruntă cu 100.000 de cazuri de gripă, dar ministrul Rafila dă asigurări că vom scăpa de virus la sfârșitul acestei luni

În timp ce România este la un pas să declare stare de urgență epidemică de gripă, ministrul sănătății promite că vom scăpa în februarie de aceasta.
01.02.2024 | 12:01
Romania se confrunta cu 100000 de cazuri de gripa dar ministrul Rafila da asigurari ca vom scapa de virus la sfarsitul acestei luni
Ministrul Sănătății dă asigurări că vom scăpa de gripă la sfârșitul lunii februarie. Sursa foto: Hepta.ro / Facebook / Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că românii ar putea scăpa de virusurile respiratorii până la sfârşitul lunii februarie. Asta în timp ce  peste 100.000 de români s-au îmbolnăvit de gripă, iar dintre aceștia mulți au și decedat.

De când va începe să scadă numărul de cazuri de viroze respiratorii

Ministrul Rafila spune că vom reintra în normal privind numărul de cazuri de viroze respiratorii, însă, dacă se vor înregistra prea multe cazuri pe trei săptămâni, România ar putea intra în stare de urgență epidemiologică.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, va mai exista o uşoară creştere faţă de săptămâna trecută, iar abia apoi numărul de cazuri va începe să scadă, a mai explicat Alexandru Rafila.

„Opinia mea, deocamdată, înainte să avem cifrele, este că va mai exista o uşoară creştere faţă de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă pentru că avem experienţa fiecărui an, iar aceste vârfuri ale numărului de cazuri sunt cam de 3 săptămâni.

ADVERTISEMENT

Anul trecut sezonul a debutat cu 3 săptămâni mai devreme decât în acest an şi lucrul ăsta a mutat decizia puţin mai devreme. Opinia mea este că până la sfârşitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce priveşte numărul de cazuri de viroze respiratorii”, a explicat Rafila.

Ministrul a avertizat spitalele să se aștepte la un număr mai mare de pacienți

Ministrul sănătății spune că este o situație similară cu anul trecut, doar că spitalele ar trebui să se pregătească pentru un număr mai mare de pacienţi.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să limităm în măsura în care acest lucru afectează sau ar putea să afecteze starea de sănătate a angajaţilor sau a pacienţilor, circulaţia în spitale. Asta nu înseamnă că se interzic total vizitele, dar fiecare manager ia decizia pe care o consideră necesară, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

Mai mult, trebuie să putem să oferim medicaţia antivirală acolo unde este necesar şi ne preocupă acest lucru, verificăm în permanenţă stocurile de antivirale”, a transmis ministrul Rafila.

ADVERTISEMENT

În ce privește unităţile medicale care au luat deja măsuri, ministrul a arătat că managerii acestora sunt liberi să ia deciziile pe care le consideră necesare în protejarea sănătăţii personalului şi pacienţilor.

ADVERTISEMENT