News

Ministerul ucrainean de Externe avertizează UE: “Dacă nu începem negocierile de aderare consecinţele vor fi devastatoare”

Săptămână decisivă pentru Ucraina, care aşteaptă deschiderea negocierilor de aderare la UE şi un ajutor de 50 de miliarde de euro.
11.12.2023 | 15:54
Ministerul ucrainean de Externe avertizeaza UE Daca nu incepem negocierile de aderare consecintele vor fi devastatoare
Săptămâna aceasta este decisivă pentru viitorul apropiat al Ucrainei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a avertizat cu privire la „consecințele devastatoare” în cazul unei lipse de consens în rândul blocului de 27 de membri cu privire la deschiderea negocierilor de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

Ungaria se opune ferm ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

„Nu îmi pot imagina, nici nu vreau să vorbesc despre consecințele devastatoare care ar rezulta dacă Consiliul European din 27 nu reușește să ia acea decizie”, a spus Kuleba, numind-o „mama tuturor deciziilor”.

ADVERTISEMENT

El consideră că a nu lua o decizie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare ar fi dăunătoare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru procesul de extindere a UE.

“Noi ne-am făcut partea noastră, acum ne aşteptăm ca şi UE să-şi facă partea sa”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene, care a adăugat că Europa că “nu poate merge împotriva cursului istoriei”.

ADVERTISEMENT

“Ucraina va deveni membră a UE. Singura întrebare este dacă cineva va încetini acest proces – fapt care ar avea un preț – sau dacă vom progresa fără obstacole”, a adăugat Kuleba.

Premierul maghiar Viktor Orban rămâne ferm în opoziția sa față de deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul și sporirea ajutorului pentru Ucraina. În luna noiembrie, Comisia Europeană a susținut deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova, țări care au primit statutul de candidat în iunie 2022.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a propus, de asemenea, alocarea de 50 de miliarde de dolari în ajutor Ucrainei până în 2027, ajutor care se loveşte de opoziţia fermă a premierului maghiar Viktor Orban.

Liderii europeni se vor reuni joi şi vineri în cadrul unui summit la Bruxelles, iar șeful guvernului de la Budapesta i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care le cere liderilor blocului comunitar să nu discute despre extinderea cu Ucraina sau despre ajutorul financiar pentru Kiev.

ADVERTISEMENT

În luna noiembrie, Uniunea Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, argumentând că aceasta a îndeplinit deja 90% din cerinţe, dar i-a cerut Ucrainei să facă progrese până în martie legate e combaterea corupţiei, limitarea influenţei oligarhilor în viaţa publică şi tratamentul minorităţilor.

ADVERTISEMENT