News

Ministrul Agriculturii, despre o posibilă criză alimentară. “Sunt analize care o anunţă peste 10-15 ani”

22.04.2021 | 11:38
Ministrul Agriculturii despre o posibila criza alimentara Sunt analize care o anunta peste 1015 ani
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii nu crede că ne vom confrunta cu o criză alimentară, cel puțin pe termen scurt. Adrian Oros precizează însă că România se confruntă cu o criză a cărnii de porc, încă din 2017, generată de pesta porcină africană.

Ministrul Agriculturii, despre o posibilă criză alimentară. “Sunt analize care o anunţă peste 10-15 ani”

Adrian Oros spune că anul acesta producția din agricultură dă semne că își revine mai ales că si vremea pare a ține cu agricultorii români.

ADVERTISEMENT

“Credinţa mea este că nu ne paşte o criză alimentară, cel puţin nu în viitorul apropiat. (…) Citesc şi eu tot felul de analize FAO (Organizația pentru Agricultură și Alimente – Food and Agriculture Organization n.r.) care ne semnalează că peste 10 ani sau peste 15 ani sau acum, mai curând, că a apărut această pandemie COVID, o să apară şi o criză alimentară.

Unii pun această criză şi pe seama schimbărilor climatice, a fenomenelor extreme care duc la pierderi mari de producţie, cum am avut şi noi în zona de sud-est a României, anul trecut, din cauza unei secetei extreme, iar producţia de cereale a scăzut cu 40%. Dar anul acesta iată că ne revenim şi vremea ne ajută”, a spus Oros, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii a precizat însă că există în România o criză a cărnii de porc, apărută în anul 2017, odată cu apariția cazurilor de pestă porcină africană, boală care într-un an şi jumătate a acoperit aproape toată ţara, iar multe ferme au intrat în faliment.

“Astăzi de exemplu din 3,6 milioane locuri de cazare porc la îngrăşat sunt ocupate 900.000 (…) Producţia internă acoperă doar 25% din consumul intern, aici avem un minus din cauza pestei porcine africane.

ADVERTISEMENT

Dacă mă uit pe balanţa comercială avem o problemă şi cu legumele. Dacă la carnea de porc avem un deficit al balanţei comerciale de 620 de milioane de euro anual, la legume avem un deficit de 500 de milioane de euro”, a adăugat Oros.

Ministrul a explicat că această situaţie se datorează şi faptului că România se confruntă cu o problemă structurală, avem foarte mulţi fermieri foarte mici, cu o putere mică de negociere.

ADVERTISEMENT

“Ei nu reuşesc nici atunci când îşi procură inputurile – seminţe, îngrăşăminte, pesticide – să obţină preţuri avantajoase, nici atunci când vor să îşi valorifice producţia la preţuri foarte bune, astfel încât foarte mulţi dintre ei nu rezistă pe piaţă. Singura soluţie realistă şi imediată este de a se asocia. Sigur este o reticienţă la asociere”, a adăugat Adrian Oros.

ADVERTISEMENT