News

Ministrul Agriculturii, în vizită la Fabrica de Zahăr de la Luduş. Florin Barbu: “Reînceperea producţiei aici e dovadă de patriotism economic”

Ministrul Agriculturii a asistat miercuri la procesul de producţie a zahărului în fabrica de la Luduş şi a anunţat subvenţii mai mari pentru producătorii de sfeclă de zahăr.
05.10.2023 | 12:40
Ministrul Agriculturii in vizita la Fabrica de Zahar de la Ludus Florin Barbu Reinceperea productiei aici e dovada de patriotism economic
Ministrul Florin Barbu, în vizită la Fabrica de Zahăr de la Luduş Foto: gandul.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vizitat miercuri Fabrica de Zahăr Premium de la Luduș, apreciind că reînceperea producţiei în această unitate este o dovadă clară de patriotism economic. Cu această ocazie, el şi-a exprimat încrederea că suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr în România vor creşte.

Fabrica de Zahăr de la Luduş, un proiect salvat de investitorii români

Ministrul Florin Barbu a fost însoţit în această vizită de Mihaela Neagu, acționara fabricii, de deputatul PSD  Dumitrița Gliga, președinte al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, precum și de reprezentanți ai instituțiilor subordonate și aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale: AFIR, Direcția Agricolă. De asemenea, a fost prezent şi primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan.

ADVERTISEMENT

După întâlnirea cu reprezentanţii societăţii a urmat de o vizită în fabrică pentru a asista la procesul de fabricare a zahărului şi pentru discuţii cu personalul şi reprezentanţii Sindicatului Liber al Salariaţilor S.C. “Zahărul” SA Luduş.

Potrivit gandul.ro, vizita i-a produs nostalgii ministrului Barbu. “Când am intrat astăzi în Fabrica de Zahăr de la Luduș, am simțit imediat mirosul de zahăr ars și m-am întors cu gândul în copilărie, la crema de zahăr ars pe care o pregătea mama cu drag, iar noi ne bucuram de un moment special, duminica, când ne întorceam de la biserică. Acesta a fost primul meu sentiment la intrarea în fabrică: că sunt acasă, printre ai mei, aici în România.

ADVERTISEMENT

Iar sentimentul acesta este foarte important, mai ales că Fabrica de Zahăr Luduș este un proiect salvat anul acesta de investitori români, care au avut credință și au reușit cu mari eforturi ca în doar câteva luni să contracteze sfeclă de zahăr de la fermierii care cultivă pământurile țării, pentru a reuși astăzi să producă zahăr românesc 100% din sfeclă de zahăr din România. Iar consumatorii sunt cei mai norocoși, pentru că acum pot găsi pe raftul supermarketurilor un produs de cea mai bună calitate, netratat, produs din materie primă de aici, de acasă”, a declarat deţinătorul portofoliului Agriculturii.

Fabrica produce 70.000 de tone de zahăr anual

Campania de recoltare şi prelucrare a sfeclei de zahăr a început pe 22 septembrie, iar până acum au fost deja livrate cantităţi de zahăr către magazinele din România, astfel încât consumatorii români să poată găsi la raft zahăr românesc 100%, a mai afirmat ministrul PSD al agriculturii. De altfel, Florin Barbu a felicitat conducerea fabricii pentru parteneriatul încheiat cu fermierii români şi şi-a exprimat încrederea că suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr vor creşte, iar fabrica va intra într-un proces de retehnologizare.

ADVERTISEMENT
Florin Barbu a vizitat miercuri Fabrica de Zahăr de la LuduşFoto: gandul.ro
Florin Barbu a vizitat miercuri Fabrica de Zahăr de la Luduş
Foto: gandul.ro

În plus, demnitarul a mai spus că din acest an Ministerul Agriculturii acordă o subvenție mai mare producătorilor de sfeclă de zahăr pentru a-i încuraja pe fermierii români să continue să producă.

“Producția de zahăr de anul acesta arată cu adevărat că aici există patriotism și sunt sigur că orice român adevărat care investește în România își dorește să obțină produse care să se regăsească pe rafturile magazinelor din țară. Acest lucru se realizează cu ajutorul dumneavoastră, al fermierilor. Am satisfacția că prin determinare și efort, s-a reușit salvarea fabricii de zahăr, iar munca salariaților și activitatea fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr în zonă vor continua. Această investiție importantă pentru relansarea producției de zahăr din țară reprezintă o dovadă că agricultura românească are potențial și viitor”, a mai spus Florin Barbu, potrivit gandul.ro.

ADVERTISEMENT
Florin Barbu alături de Mihaela Neagu, acţionara fabriciiFoto: gandul.ro
Florin Barbu alături de Mihaela Neagu, acţionara fabricii
Foto: gandul.ro

Fabrica de Zahăr Premium Luduș poate produce din sfeclă de zahăr o cantitate de 70.000 tone de zahăr anual, acesta fiind și motivul pentru care  fermierii români ar putea considera culturile de sfeclă o oportunitate pentru perioada următoare, consideră acționara Mihaela Neagu. Aceasta a preluat fabrica la sfârşitul lunii ianuarie 2023, împreună cu un alt investitor român, după care a început procesarea sfeclei de zahăr de pe o suprafaţă de aproximativ 3.400 ha de la fermieri din judeţele Mureş, Cluj – Napoca, Braşov, Alba, Bistriţa-Năsăud şi Arad.

În cadrul vizitei de la Luduş, ministrul Barbu a mai spus că în perioada următoare va fi lansată procedura de depunere a cererilor prin Programul INVESTALIM, care beneficiază de o alocare de 600 milioane de euro, pentru mai multe categorii de produse, inclusiv procesarea zahărului în România.

ADVERTISEMENT