News

“Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte”. Mesajul ministrului Agriculturii după scăderea preţurilor la alimente

Alimentele de bază s-au ieftinit, iar guvernul Ciolacu anunţă ca obiectiv principal creșterea puterii de cumpărare a românilor și impulsionarea producătorilor locali.
02.08.2023 | 12:05
Vom reinvata sa cumparam romaneste Mesajul ministrului Agriculturii dupa scaderea preturilor la alimente
Ieftinirea preţurilor la produsele de bază a devenit efectivă în mandatul ministrului Florin Barbu
ADVERTISEMENT

De la 1 august, marile lanţuri de supermarket-uri au pus în aplicare măsura ieftinirii la raft a produselor alimentare de bază, românii urmând să simtă în propriile buzunare efectele sale cel puțin în următoarele trei luni.

Preţurile au scăzut chiar şi cu 30-50%

Decizia coaliţiei de guvernare duce la creşterea puterii de cumpărare prin reducerea cotelor de adaos comercial, iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că preţurile la alimente au scăzut chiar şi cu 30-50%. Guvernul dă asigurări că producătorii locali vor fi susținuți de autorități, astfel încât în coșul zilnic de cumpărături să fie cât mai multe produse românește accesibile. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, inflaţia în luna iunie a fost de 10,3% şi astfel scăderea preţurilor la alimentele de bază se traduce printr-o creştere reală a puterii de cumpărare a românilor.

ADVERTISEMENT

“Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte”, a mai transmis ministrul Agriculturii, care a subliniat că alimentele din listă sunt “cele mai consumabile în România”. De altfel, creșterea puterii de cumpărare și impulsionarea producătorilor locali sunt doi piloni extrem de importanți, atât pentru consumatorul final, cât și pentru fermierii care depun eforturi să traverseze cu bine provocările meteorologice din această perioadă.

În momentul de faţă avem poate singurul ministru al Agriculturii care a început și câștigat lupta cu retailerii. “Cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte”, spune Florin Barbu.

ADVERTISEMENT

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale, mai subliniază ministrul.

Sărăcia din România, pe primul loc în Europa

Potrivit Biroului European de Statistică Eurostat, ţara noastră se află pe locul 22 din 27 de state europene, iar anul trecut puterea de cumpărare a scăzut ajungând la 77% din media europeană, față de 82%, în urmă cu un an. Inflația galopantă a fost unul dintre factorii care au contribuit din plin la această evoluție, în condițiile în care salariile nu au acoperit creșterea prețurilor.

ADVERTISEMENT

Tot unui raport Eurostat, în 2022, peste 34% dintre români erau expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale blocului comunitar.

La nivelul Uniunii Europene, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în România (34,4%), Bulgaria (32,2%), Grecia şi Spania (26%). În rândul statelor membre, riscul de sărăcie şi excluziune socială era anul trecut mai mare pentru femei (22,7%) decât pentru bărbaţi (20,4%).

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, “măsura PSD (n.r. – de scădere a preţului la alimente) se dovedeşte viabilă din punct de vedere economic, iar criticii care acuzau intervenţia statului în economie şi, timp de o lună, au desfiinţat-o fără nicio o bază, văd astăzi că au greşit!”, concluzionează Florin Barbu

ADVERTISEMENT